Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita žitarica
  • 13.11.2022. 07:30

Bolesti žitarica koje se javljaju u jesen

Optimalni uslovi podstiču pojavu raznih oboljenja na usevima ozimih žitarica.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 204
  • 22
  • 0

Bolesti se na ozimim žitaricama mogu javiti veoma rano. Zaštita počinje u proizvodnji i doradi semena kako bi se zaštitili klijanci i mlade iznikle biljke. Mere koje se sprovode su različite, od primenjene agrotehnike, izbora sortimenta, hemijskih i drugih sredstava.

Najčešće se javljaju: palež klijanaca, truleži korena, pepelnica, plesni i druge bolesti. U jesenjem periodu je dovoljno toplo i ima vlage. Stvaraju se optimalni uslovi za razvoj mnogobrojnih prouzrokovača oboljenja i infekciju biljaka. Njihovo nežno tkivo je odlična podloga za razvoj mnogobrojnih gljivica.

Propadanje tek izniklih biljaka

Na klijancima i mladim usevima možemo primetiti rane znakove propadanja usled infekcije patogenima koji se nalaze na površini semena ili u zemljištu. Najčešće se radi o gljivicama koje pripadaju rodu Fusarium, ali i drugim.

Simptomi su vidljivi u fazama klijanja i nicanja. Pojavi ovog oboljenja doprinosi hladna i kišovita jesen kada žitarice imaju dug period nicanja, a često se može desiti da seme propadne dok je u zemljištu. To daje ćelava mesta na parceli i potrebno je obaviti presejavanje ako uslovi na terenu to dozvoljavaju.

Truležna oboljenja

Pojave truljenja mogu izazvati razne gljivice, poput: Fusarium, Microdochium i Gaeumannomyces. Pogoduje im povećana vlažnost zemljišta i vazduha i duga, topla jesen.

Kada je u pitanju trulež korena prvi simptomi se javljaju pri bazi biljaka, busena. Bolest izazivaju gljivice roda Fusarium i Microdochium nivale. Veoma često se nastavlja na već ostvarenu palež klijanaca, ali može da se pojavi i kao samostalno oboljenje.

Javlja se u vidu truleži korena, vlati i rukavca lista. Naručito je opasna kada se javi pre busanja, jer tada dolazi do propadanja biljaka. U kasnijim infekcijama retko dolazi do odumiranja. Razvoju oboljenja doprinosi prevelika vlažnost.

Nežno tkivo je odlična podloga za razvoj gljivica (Foto: M.C.Celić)

Gljivica Gaeumannomyces graminis i trulež koju izaziva mogu biti problem na zemljištima koja su teška, siromašna hranivima. Dodatno će se problem povećati zbog slabe drenaže i nepoštovanja plodoreda. Na usevu se javljaju male oaze biljaka sa zaraženim korenom i baznim delom vlati. Tkivo postaje tamnosmeđe, trune i odumire.

Plodored je posebno važan u vremenima kada su poskupeli sav repromaterijal

Lom vlati izaziva gljivica Oculimacula yallundae. Simptomi se javljaju u vidu smeđih pega na rukavcu, a posle busanja prelazi na vlat. Lako se prepoznaje po vlatima koje leže prelomljene u svim pravcima. U slučaju loma zbog drugih uzroka vlati su slomljene u jednom pravcu.

Pepelnica se javlja na svim žitaricama, ali i na korovskim vrstama. Često su pogođeni pšenica i ječam. Najviše je ima u proleće, ali duga jesen i topla zima mogu da deluju stimulirajuće na gljivicu Blumeria graminis i ona ostvaruje zarazu na mladom usevu.

Simptomi se na početku jedva uočavaju. Napadnute biljke su prekrivene brašnastom prevlakom, a listovi postaju hlorotični i odumiru.


Tagovi

Bolesti žitarica Palež klijanaca Pepelnica Bolesti pšenice Bolesti ječma Trulež korena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]