Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 08.04.2022. 07:30

Cene đubriva ostaće visoke - čeka nas nestašica hrane?

Ove bi godine poljoprivrednici mogli da kupovati manje đubriva jer strahuju da cene žitarica neće moći da pokriju troškove proizvodnje.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.537
  • 421
  • 0

Cene đubriva će u 2022. godini ostati veoma visoke što će imati velike posledice na useve, novu žetvu i globalno snabdevanje hranom, navodi Agrarheute. Uz to se, kako znamo, evropski poljoprivrednici suočavaju i sa povećanjem troškova stočne hrane, goriva i drugih roba.

Cene prirodnog gasa koji se koristi u proizvodnji đubriva diktiraće dalji rast cena u toku vegetacije. To bi u ovoj godini moglo da dovede do njihove manje kupovine jer poljoprivrednici strahuju da vrednost žitarica neće moći da pokrije troškove proizvodnje. Zbog toga će prinosi biti manji.

Čeka nas nedostatak đubriva i nestašica hrane?

Sven Tore Holseter, direktor međunarodne kompanije Yara International koja posluje u više od 60 zemalja, a za svoju su proizvodnju velike količine sirovina kupovali u Rusiji, ističe da su cene đubriva bile vrlo visoke i pre sukoba u Ukrajini, upravo zbog situacije sa gasom. 

"Polovina svetske populacije dobija hranu kao rezultat primene đubriva i ako se ona ne budu primenjivala, za neke će useve prinos pasti za 50 odsto", rekao je u intervjuu za BBC. Istakao da oko četvrtine ključnih nutrijenata koji se koriste u evropskoj proizvodnji hrane dolazi iz Rusije i da kompanija pokušava da pronađe dodatne izvore, ali je to teško zbog kratkih rokova.

"Za mene nije važno da li idemo u globalnu krizu hrane, već koliko će kriza biti velika", dodao je. 

Yara je velike količine sirovina kupovala u Rusiji (Foto: Depositphotos/chungking)

Takođe, za proizvodnju amonijaka potrebne su ogromne količine prirodnog gasa, ključnog sastojka azotnog đubriva. Yara se oslanjala na ruski gas za svoja evropska postrojenja, a prošle godine je bila primorana da privremeno obustavi proizvodnju oko 40 odsto svojih kapaciteta u Evropi zbog poskupljenja. U toj kompaniji svakodnevno procenjuju kako da održe snabdevanje i prerano je reći da li bi moglo da bude još redukcije proizvodnje.

SAD i Nemačka beleže rekorde

Cene nekih mineralnih đubriva u SAD su krajem marta dostigle nove rekorde. Naglo su porasle one za diamonijev fosfat (DAP) i ureu. Za DAP su u martu bile 16 odsto veće u odnosu na februar i imale prosečnu cenu od 1.014 dolara po toni što je u SAD-u najviši nivo u istoriji.

Urea je porasla za 10 odsto na mesečnom nivou, a tona je prosečno koštala 976 dolara što je najviši nivo svih vremena.

U Nemačkoj su, cene đubriva na spot tržištu za kalcijum amonijum nitrat (KAS) blago pale na prelazu meseca na 918 evra po toni. Urea ostaje na izuzetno visokom nivou od 1.285 evra, a za DAP su porasle na skoro 1.000 evra po toni. Nedavno su poskupela i kalijumova na skoro 490 evra po toni.


Tagovi

Yara International Urea Rekord Troškovi Cena đubriva Nemačka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.