Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veštačka đubriva
  • 09.03.2022. 15:00

Yara smanjuje proizvodnju đubriva u dve fabrike. Možemo li računati na SAD i Kanadu?

Norveški proizvođač veštačkih đubriva Yara smanjuje proizvodnju u Italiji i Francuskoj čiji je zajednički godišnji kapacitet od jedan milion tona amonijaka i 0,9 miliona tona uree. EU stanovništvu preti nestašica hrane?

Foto: Depositphotos/htanak
  • 206
  • 106
  • 0

Kao posledica rekordno visokih cena prirodnog gasa u Evropi, Yara privremeno smanjuje proizvodnju u svojim fabrikama Ferrara u Italiji i Le Havre u Francuskoj, stoji u saopštenju norveškog proizvođača veštačkog đubriva. 

Proizvodnja u Evropi sa 45 odsto kapaciteta

Ističu da ove dve fabrike imaju zajednički godišnji kapacitet od jedan milion tona amonijaka i 0,9 miliona tona uree. Uključujući optimizaciju i održavanje u drugim proizvodnim pogonima, očekuje se da će njihova evropska proizvodnja amonijaka i uree raditi sa približno 45 odsto kapaciteta do kraja ove nedelje.

Ističu kako će nastaviti da prate situaciju i u najvećoj mogućoj meri koristiti svoj globalni proizvodni sistem kako bi nastavili snabdevanje kupaca i osigurali kontinuitet u lancima snabdevanja hranom, ali će smanjiti proizvodnju gde je to potrebno zbog izazovnih tržišnih uslova.

Dakle, cene prirodnog gasa koji je sirovina za proizvodnju veštačkih đubriva rastu još od prošle godine, a poseban udarac je ruska invazija na Ukrajinu koja traje već dve nedelje, odnosno sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji.  

Cene gasa su previsoke za proizvodnju (Foto: Depositphotos/chungking)

I Rusija je ranije ove nedelje najavila moguću obustavu izvoza đubriva, a što je preporučilo njihovo Ministarstvo industrije i trgovine. 

Ne možemo se osloniti na SAD i Kanadu?

Kada prestanu isporuke iz te zemlje, EU bi se mogla suočiti sa nedostatkom mineralnih đubriva, a njihove će cene dodatno da porastu.

"Yara International, K+S Group, CF Industries, Grupa Azoty i drugi proizvođači neće moći u potpunosti da zadovolje potražnju, pogotovo jer su neki od njih prošle godine smanjili proizvodnju zbog visoke cene prirodnog gasa", komentisali su analitičari portala Fertilizer Daily.

Navode kako se ovo tržište ne može osloniti na severnoameričke kompanije jer one moraju prvo da ispune svoje obaveze prema ugovorima sa poljoprivrednicima u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

"Štaviše, prodaja u Latinsku Ameriku, koja je jako zavisna od uvoza, mogla bi im biti zanimljivija nego u udaljeniju Evropsku uniju. Mogućnosti kupovine mineralnih đubriva u Africi u Aziji su izuzetno ograničene", upozoravaju. 

Jasno, ovaj bi nedostatak mogao da dovede do pada prinosa kultivisanih useva, posledično rasta cena hrane, ali i nestašice za stanovništvo EU.

"Ekonomski rat koji je pokrenula EU protiv Rusije može da dovede do poljoprivredne katastrofe u njenim zemljama", pretpostavljaju.

Cene hrane dostigle novi rekord svih vremena

U Yari su ranije saopštili da ukupno 25 odsto evropskih zaliha ključnih biljnih hraniva, azota, kalijuma i fosfora, dolazi iz Rusije te da ova zemlja izvozi i prirodni gas, koji je ključan za proizvodnju đubriva na bazi azota.


Tagovi

Proizvodnja đubriva Yara Obustava proizvodnje Nestašica Cena Veštačko đubrivo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.