Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 07.03.2022. 18:00

Cene hrane dostigle novi rekord svih vremena

Žitarice obaraju rekorde, cene mlečnih proizvoda uzastopno rastu šesti mesec. Biljna ulja i meso imaju sličan trend, jedino one za šećer padaju.

Foto: Depositphoto/kirirurisu.gmail.com
  • 1.281
  • 253
  • 0

Svetske cene hrane su prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) porasle za 3,9 odsto u februaru u odnosu na januar 2022. godine i čak 20,7 odsto u odnosu na isti period 2021. godine što predstavlja novi rekord svih vremena.

Ovaj rast je predvođen cenama biljnih ulja i mlečnih proizvoda. U ovom mesecu porasle su i one za žitarice i meso, dok su one za šećer u padu već treći mesec.

Žitarice obaraju rekorde

Indeks cena žitarica je u prošlom mesecu bio povećan za 3,0 u odnosu na januar i 14,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu što predstavlja rekord. Svetske cene pšenice porasle su za 2,1 odsto, uglavnom odražavajući nove globalne nesigurnosti u snabdevanju usred poremećaja u crnomorskom regionu koji bi potencijalno mogli da ometaju izvoz iz Ukrajine i Ruske Federacije, dva glavna izvoznika pšenice.

FAO: Rasle cene hrane u januaru - biljna ulja prednjače

Svetske cene kukuruza prošli su mesec porasle za 5,1 odsto na mesečnom nivou, a pirinča za 1,1 odsto. Sirka i ječma su rasle za 2,7 odsto.  

Rastu i cene mlečnih proizvoda, biljnih ulja, mesa

FAO indeks cena mlečnih proizvoda u februaru je u proseku iznosio 6,4 odsto više u odnosu na januar, što predstavlja šesti uzastopni mesečni rast, i to od 24,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Osim oskudnih globalnih zaliha, stalna potražnja za uvozom, posebno iz Severne Azije i Bliskog istoka, dovela je do naglog povećanja vrednosti punomasnog mleka u prahu i sira. One za obrano mleko u prahu su značajno porasle usled manjeg obima isporuka mleka za sušare u zapadnoj Evropi, dok su cene putera dobile podsticaj zbog velike potražnje.

Cena mlečnih proizvoda raste već šest meseci (Foto: Depositphoto/bodnarphoto)

U februaru su vrednosti biljnih ulja povećane za 8,5 odsto. Kontinuirani rast uglavnom je rezultat poskupljenja palminog, sojinog i suncokretovog ulja. Međunarodne cene palminog su porasle drugi mesec zaredom zbog održive globalne uvozne potražnje koja se poklopila sa smanjenom dostupnošću izvoza iz Indonezije, njegovog vodećeg svetskog izvoznika. Svetske vrednosti sojinog nastavile su da rastu zbog suše koja ugrožava proizvodnju soje u Južnoj Americi. Cene suncokretovog ulja su značajno porasle, uglavnom zbog poremećaja u crnomorskoj regiji, koji bi potencijalno mogli da smanje izvoz. Rast cena sirove nafte je imao uticaja i na vrednosti biljnih ulja.

Kada su u pitanju cene mesa u februaru one su porasle za 1,1 odsto na mesečnom nivou i 15,3 odsto za isti period prošle godine. One za govedinu su dostigle novi rekord, podstaknute snažnom globalnom potražnjom za uvozom zbog smanjenih zaliha goveda spremnih za klanje u Brazilu i velike potražnje za obnovom stada u Australiji. Cene svinjskog mesa su porasle, dok su ovčjeg već četvrti mesec u padu. Smanjeni uvoz živine u Kinu je uticao i na smanjene cena ovog mesa.

Vrednosti šećera su u daljem padu. U odnosu na januar one su manje za 1,9 odsto što je već treći mesec u padu.


Tagovi

FAO Indeks cena Rast cena Žitarice Biljna ulja Meso Šećer


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.