Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena hrane
  • 03.02.2022. 18:00

FAO: Rasle cene hrane u januaru - biljna ulja prednjače

Ulje i mlečni proizvodi su zabeležili porast cene, dok su one za šećer u padu.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 112
  • 24
  • 0

Svetske cene hrane porasle su za 1,1 odsto u januaru 2022. u odnosu na decembar 2021. godine, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). 

Prošlog meseca porasle su cene biljnih ulja i mlečnih proizvoda, dok su one za šećer u padu već drugi mesec. Za meso i žitarice su ostale nepromenjene.

Novi rekord

FAO indeks cena biljnog ulja je u januaru bio povećan za 4,2 odsto što predstavlja rekord. Do rasta je došlo zbog viših kotacija palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja. One za palmino su prvotno pale, ali su se ponovo povećale. Ovaj trend je rezultat zabrinutosti zbog očekivanog smanjenja izvoznih mogućnosti Indonezije, najvećeg svetskog izvoznika palminog ulja i smanjenog obima proizvodnje u zemljama izvoznicama. Za sojino, uljane repice i suncokretovo su se povećale na što je uticaj imao rast cene sirove nafte, stoji u mesečnom izveštaju FAO.

Što se tiče mlečnih proizvoda ovaj indeks prošlog meseca pokazuje rast od 2,4 odsto prema onima u decembru 2021. godine. Ovakav trend je kontinuiran poslednjih pet meseci. U odnosu na isti mesec prošle godine indeks je veći za 18,7 odsto. Najveći porast su ostvarili obrano mleko u prahu i puter. Do ovoga je došlo zbog kretanja na globalnim tržištima izazvanih smanjenjem dostupnosti izvoza. Veliki uticaj je imalo stanje u mlekarskom sektoru zapadne Evrope gde je zabeleženo smanjenje isporuka mleka u nekim velikim zemljama proizvođačima te niži nivoi zaliha. Prema stanju na ovom tržištu, očekuje se dalji rast.

Cene mleka kontnuirano rastu (Foto: Depositphotos/Lihodeev)

Indeks cena šećera FAO je u januaru bio manji za 3,1 odsto u odnosu na decembar i drugi mesec je u padu. Ovo je najniži nivo u poslednjih šest meseci. Pad je vezan za žetvu u Brazilu, Indiji i Tajlandu koji su glavni izvoznici. Značajan pad sprečilo je jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koje ima tendenciju da ograniči isporuke iz Brazila, najvećeg svetskog izvoznika ove vrste robe.

Cene mesa i žitarica stabilne

Cene mesa su u januaru bile neznatno više u odnosu na decembar prošle godine. U odnosu na isti mesec 2021. ona je veća za 17,3 odsto. One za govedinu su dostigle novi vrhunac. Kotacije svinjetine su blago porasle, jer su nedostatak radne snage i visoki troškovi inputa umanjili globalnu ponudu. Istovremeno je došlo do usporavanja uvoza svinjskog mesa u Kinu. Ovčjeg i mesa živine dodatno su smanjene, jer su globalne izvozne zalihe nadmašile potražnju za uvozom.

Indeks cena žitarica bio je viši za 0,1 odsto u januaru 2022. nego u decembru prošle godine, a u odnosu na isti period 2021. viši je za 12,5 odsto. Svetske cene pšenice su pale u januaru za 3,1 odsto zbog povećanja svetske zalihe posle bogatih žetvi u Australiji i Argentini. Velika potražnja je sprečila dalji pad.

Dugoročna prognoza: Dolazi sušno proleće sa manje padavina?

Izvozne za kukuruz su bile veće u januaru za 3,8 odsto od decembarskih. Ovo povećanje je izazvano pojavom suše u Argentini i Brazilu. Januar je doneo povećanje za sirak, pirinač, ali i mali pad za ječam.


Tagovi

FAO Indeks cena Cene Žitarice Šećer Biljna ulja Meso


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D