Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Cena pšenice
  • 21.01.2022. 16:30

Opet raste: Cenu pšenice određuje sukob između Rusije i Ukrajine - i šta još?

Bilo kakve napetosti između ove dve zemlje utiču na trgovinu pšenicom preko važnih crnomorskih luka. Ali, to nije jedini razlog.

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 743
  • 116
  • 0

Samo nekoliko dana nakon što smo pisali da su cene žitarica pale na najniži nivo u četiri meseca, one su ponovo porasle i to za više od 10 evra po toni. 

Na današnji dan cena tone pšenice na pariškoj EuroNext burzi iznosila je 274.75 EUR/t, a na čikaškoj CME burzi 277.10 EUR/t

Razlog ovom primetnom rastu je, kako komentarišu na agrarheute, strah od eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine. Te dve zemlje crnomorske regije su među najvećim globalnim izvoznicima te žitarice. Bilo kakve napetosti između njih, a svedoci smo da je situacija vrlo ozbiljna, utiču na trgovinu pšenicom preko važnih crnomorskih luka. 

Te dve zemlje zajedno izvoze oko 60 miliona tona pšenice što čini gotovo 30 odsto ukupne globalne trgovine tom žitaricom. 

Takođe, zalihe pšenice u Rusiji se smanjuju, zbog čega je u decembru prošle godine uvedena izvozna kvota od osam miliona tona. 

Bitnu ulogu igra i Kazahstan koji je treći po važnosti izvoznik u regiji. U toj zemlji se odvija velika politička kriza što je takođe umanjilo količine ove robe na svetsko tržište. 

Kretanje cijena pšenice na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište > Pšenica

Snažna globalna potražnja, ali i suša u ključnim regijama Južne Amerike, a s druge strane niske temperature bez snega u SAD-u, takođe su neki od faktora zbog koje će ratari zasigurno sa zanimanjem pratiti ovo tržište. 


Tagovi

Cena pšenice Tržište žitarica Ukrajina Rusija Sukob Rast


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje maline rodileeee... 😀