Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 01.04.2021. 18:00

Cene žitarica i dalje u padu - od čega zavise?

Prema EuroNext-u tona pšenice košta 214,75 evra, a kukuruza 213,50. Na dalji razvoj situacije utiču svetske velesile poput SAD-a, Rusije i Kine.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 281
  • 108
  • 0

Evropske cene pšenice početkom nedelje pale su za dva odsto zbog nedostatka potražnje, a povoljno vreme za rast useva na severnoj hemisferi podiglo je vrednost nove žetve. Prema poslednjim podacima pariške berze, tona pšenice košta 214,75 evra, dok se tonom kukuruza trguje po ceni od 213,50 evra

Cena one za mlinsko-pekarsku industriju, na tu poslednjih dostupnih ugovora za maj tekuće sezone 2020/21, smanjena je za dva odsto - na 210,5 evra po toni. 

Visoku vrednost dostigla 19. januara, u ugovoru od 236 evra po toni, a taj iznos podstakla je snažna potražnja, posebno iz Kine, pa ruski porez na izvoz usmeren sprečavanju inflacije hrane.

"Potražnja je ostala slaba i trenutno nema otvorenih tendera koji bi mogli da privuku evropsku pšenicu", rekao je jedan trgovac za reuters.

Raste i zabrinutost zbog kineske potražnje, usled novih slučajeva afričke svinjske kuge.

Kada je reč o septembarskim cenama i novoj žetvi, cene su pale na 194 evra po toni, a pod pritiskom dobrih izgleda.  

U Francuskoj su uslovi uzgoja meke pšenice ostali povoljni, a najnoviji podaci pokazuju da je 87 odsto useva ocenjeno dobrim ili izvrsnim.

Dobri izgledi u SAD-u i Rusiji

Izvozne cene ruske pšenice naglo su pale prošle nedelje i tako produžile pad na četvrtu nedelju zaredom.

"Rusi moraju još mnogo da izvoze pa da cene padaju, a mi ih pratimo", smatra trgovac.

Međutim, agrarhaute piše da na tržištu žitarica sve zavisi od podataka koje će objaviti američko Ministarstvo poljoprivrede (USAID). Reč je o zalihama pšenice, kukuruza i soje u SAD-u iza čega se krije izvozna potražnja i globalna ponuda sledeće žetve.

Osim toga, i snaga kineskog uvoza igra presudnu ulogu u formiranju cena, a nedavno su Kinezi upozorili Francusku da isporuči pšenicu veće kvalitete nego što je to činila pre. U svakom slučaju, ta je ekonomska velesila najavila da će pojačati kontrolu zaštite bilja i kvaliteta.

Obilje kiše očekuje se u regijama Rusije i SAD-a koje su glavne u proizvodnji ove žitarice što bi trebalo da poboljša izglede za oba vodeća izvoznika. Shodno tome, rusko savetodavno veće za poljoprivredu (ICAR) povećalo je svoju prognozu za žetvu u 2021. godini sa 78 na 79,8 miliona tona.

Takođe i Međunarodno veće za žitarice (IGC) objavilo je prognozu globalne proizvodnje u sezoni 2021/22. u kojoj navode rekordnu žetvu od 2.224 milijardi tona.


Tagovi

Cene Tržište Žitarice Berza Cene pšenice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!