Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.08.2022. 15:00

Cene žitarica pale za gotovo 30 evra po toni

Cena pšenice na evropskom terminskom tržištu tokom prošle nedelje pala je na nešto manje od 314 evra po toni za prvi septembarski ugovor.

Foto: Depositphotos/GolubSergei
  • 502
  • 120
  • 0

Cene žitarica prošle su nedelje pale na najniži nivo u sedam meseci i to za gotovo 30 evra po toni, odnosno za osam odsto, piše Agrarheute

Ovaj trend je vođen rastom izvoza žitarica iz Ukrajine. Od dogovora o koridoru za isporuku, iz te je zemlje otpremljeno više od 622.000 tona što je veliki pritisak na globalne cene žitarica. USDA procenjuje ukrajinski izvoz za sezonu 2022./23. na 30,4 miliona tona, što je znatno više u poređenju sa julskom prognozom kada se govorilo o 22,6 miliona tona. 

Cena pšenice na evropskom terminskom tržištu tokom prošle nedelje pala je na nešto manje od 314 evra po toni za prvi septembarski ugovor.

Na hamburškoj berzi hlebna je pšenica u četvrtak koštala 317 evra po toni, a ponude za stočni ječam bile su tek 290 evra po toni. U francuskoj izvoznoj luci Ruen u petak su cene pšenice iznosile 314 evra po toni, a ječma 272 evra po toni. 

Osim zbog povećanog crnomorskog izvoza, na ovaj trend utiče i visoka prognoza roda u Rusiji i Indiji, tvrde analitičari. 

Ruska konsultantska kompanija SovEkon podigla je svoju prognozu roda pšenice za ovu, 2022. godinu na 94,7 miliona tona s prethodno očekivanih 90,9 miliona tona. 

Rekordno visok prinos ruske pšenice od 4,4 tone po hektaru povećao prognozu roda

Prognoza je povećana zbog rekordno visokog trenutnog prinosa pšenice u mnogim regijama i boljeg stanja jare nakon kiša koje su padale prethodnih nedelja, saopštili su. 

Pored toga, Međunarodni savet za žitarice (IGC) povećao je prognozu globalne proizvodnje pšenice u sezoni 2022./23. za osam miliona tona na 778 miliona tona.

IGC revidirao globalnu proizvodnju žitarica - pada potrošnja?

Međutim, značajno su snizili prognozu globalne proizvodnje kukuruza, za 10 miliona tona na 1.179 miliona tona. Razlog su smanjeni izgledi za žetvu u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama. 


Tagovi

Tržište žitarica Cena ječma Cena pšenice Cena žitarica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u