Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 22.08.2022. 07:30

IGC revidirao globalnu proizvodnju žitarica - pada potrošnja?

Globalna proizvodnja bi mogla da bude dva odsto manja nego prethodne godine. Prvenstveno je manje kukuruza.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 150
  • 7
  • 0

Međunarodno veće za žitarice (IGC) revidiralo je globalnu ukupnu proizvodnju i potrošnju žitarica u marketinškoj godini 2022.-23.

U najnovijem izveštaju su projektovali ukupnu proizvodnju žitarica, a ona je je za četiri miliona tona niža nego prethodni mesec, i sada iznosi 2,248 milijardi tona. Ako se ostvari, proizvodnja bi bila dva odsto manja nego prethodne godine. 

Kukuruz predvodi 

Navode da je do smanjenja došlo uglavnom zbog pada proizvodnje kukuruza od 41 milion tona. Isti se trend predviđa i za pšenicu, za tri miliona tona u odnosu na ukupni iznos od 778 mil. t u razdoblju 2021.-22., ali je veći za osam mil. t u odnosu na prethodni mesec.

Zbog suše je rod podbacio (Foto: M.C. Celić)

Brojka ukupne svetske potrošnje žitarica pala je za tri miliona tona u odnosu na prethodnu projekciju IGC-a u julu, i to na 2,274 mil. t, što je jedan odsto niže u odnosu na prošlu godinu.

Delimično povezano sa većim potrebama za uvozom kukuruza u EU, globalna trgovina ovom robom procenjena je na 409 mil. t, što je tri mil. t više od projekcije prethodnog meseca, ali 15 mil. t manje nego u razdoblju 2021.-22.

Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Uključujući pad za kukuruz, pšenicu, ječam i sirak, predviđa se da će globalne zalihe pasti za četiri odsto, na osmogodišnji najniži nivo od 577 miliona tona.

Raste potražnja za sojom

Svetska proizvodnja soje bi se prema njima u razdoblju 2022.-23. mogla povećati za 11 odsto na godišnjem nivou na rekordnih 389 miliona tona, a što je povezano sa očekivanjima oporavka proizvodnje u Južnoj Americi. 

"Izgledi za rast upotrebe sojinih proizvoda u sektoru stočne hrane i prehrambene industrije, trebalo bi se odraziti na povećanje ukupne upotrebe, na rekordnih 379 miliona tona. Očekuje se i solidna akumulacija zaliha", ističu u izvešću. 

Procenjuje se da će globalna potražnja za uvozom ove ratarske kuluture porasti za osam odsto na godišnjem nivou, pri čemu se očekuje da će izvoznici s južne hemisfere imati povećan udeo u trgovini. 

Kod nas je i nju pogodila suša (Foto: M. Popić) 

Rekordna trgovina rižom 

Takođe se očekuje rekordna trgovina pirinčem u 2022., a što potkrepljuju velikim isporukama na tržišta u Aziji i Africi. Ipak, globalna bi proizvodnja 2022.-23. mogla biti neznatno niža u odnosu na prošlu godinu te iznositi 514 miliona tona. Potrošnja bi pak mogla doseći novi vrhunac, dok se za zalihe predviđa dalji pad (tri mil. t na godišnjem nivou).

IGC-ov indeks žitarica i uljarica (GOI), koji mjeri njihove cene, porastao je za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, ali je veći za gotovo devet odsto na godišnjem nivou.


Tagovi

Proizvodnja žitarica Potrošnja žitarica Proizvodnja kukuruza IGC Prognoza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D