Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša i kukuruz
  • 19.08.2022. 07:30

Čeka nas najslabija berba kukuruza od 2007. godine?

Podaci analitičara pokazuju da bi ovogodišnji rod mogao da iznosi 55,4 miliona tona što je najmanja količina u poslednjih 15 godina.

Foto: Maja Celing Celić
  • 466
  • 188
  • 0

Još se u julu dalo naslutiti kako će ove godine ekstremno visoke temperature uz nedostatak padavina najviše negativnog uticaja ostaviti na kukuruzu. Vremenske prilike su već tada smanjile prognoze za njegov, ali i prinos suncokreta, krompira i šećerne repe. 

Rod manji za 10 miliona tona

Ali, kukuruz je na ovim prostorima jedna od najviše uzgajanih kultura pa ono što se događa ovog leta nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Loše oprašivanje, manji broj klipova, sitna zrna ratare dovodi do velikih problema. Čak nisu sigurni ima li smisla ulaziti kombajnom u polja jer će u najboljem slučaju imati 50 postotni prinos od prošlogodišnjeg.

Ivanković: Postoje njive kukuruza u koje se ne isplati ulaziti kombajnom

Slična je situacija u mnogim evropskim zemljama. Već se sada govori o najslabijoj berbi u poslednjih 15 godina, navodi Agrarheute pozivajući se analizu konsultantske kompanije Strategie Grains. Dakle, prema njihovim podacima rod bi mogao biti manji za 10 miliona tona, odnosno 55,4 mil. t što je najmanja količina u poslednjih 15 godina. Julska prognoza predviđala je 65,4 mil. t što znači da je avgustovska korigovana za značajnih 15 odsto. 

Ima ga već za berbu 

I američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) u svom je poslednjem izveštaju smanjilo prognoze za evropsku berbu za osam miliona tona, sa 68 na 60 mil. t.

Ranija berba u Francuskoj 

Toplotni talasi i nedostatak padavina najviše su pogodile ključne zemlje proizvođače - Francusku, Rumuniju i Mađarsku. 

U Francuskoj se, na primer, očekuje berba na najnižem nivou u poslednjih deset godina, pa možda i više, pokazali su podaci kancelarije za poljoprivredu, FranceAgriMer. Nešto više od pola, 53 odsto onoga za zrno bilo je u dobrom ili odličnom stanju pre desetak dana, 8. avgusta. Upravo je ta kultura u Francuskoj najviše pogođena sušom zbog čega će se morati pristupiti ranijoj berbi. 

Posledično, Strategie Grains je povećao prognozu uvoza ove žitarice za gotovo tri miliona tona, na 20 mil. t, uključujući i planiranih devet mil. t iz Ukrajine što je, kako znamo, vrlo neizvesno. 

Kada je reč o cenama, evropske, za novu berbu (novembar) porasle su za dva evra na 337 evra po toni.

Takođe, analitičari su smanjili predviđanja za upotrebu ove žitarice kao stočne hrane pa su potražnju preusmerili na pšenicu i ječam, a to bi, navodi se, moglo dovesti do ograničenja u trgovanju istim. 

Cele naredne nedelje meteorološki portali najavljuju obilne padaline. Ali, kukuruzu koji je u stanju kakvo je, sigurno neće puno pomoći. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Suša Kukuruz Berba Prognoza Rod Evropski kukuruz


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.