Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToTy 2021
  • 02.12.2020. 07:30

"Čisti" motori na Landinijevim finalistima 7-240 V-shift  i Rex 3-080 F

Najjači model nove serije 7 kandidat je za laskavu titulu "Tractor of the Year" dok se najjači model serije Rex 3 bori za naslov "Best of Specialized".

Foto: Landini
  • 132
  • 18
  • 0

Kreativni inženjeri Landinija ovaj put su svoju "Strast za inovacijama", inače prepoznatljiv slogan tog italijanskog brenda, iskazali kroz dva TotY finalista - model 7-240 V-Shift Stage V u kategoriji "Tractor of the Year" i model Rex 3-080 F Stage V u kategoriji "Best of Specialized", koja su, kako im je očigledno iz imena, opremili 'čistim' motorima zadovoljavajući tako najviše standarde redukcije emisije štetnih gasova. 

Najjači model nove serije 7, Landini 7-240 V, pokreće 6-cilindrični FPT NEF 67 motor zapremine 6,7 litara, koji će uz pojačanje snage s Dual Power funkcijom dati dodatnu snagu do maksimalnih 240 KS, odnosno 176 kW, na 1.900 obrtaja u minuti. Najveći obrtni moment od 979 Nm postiže na 1400 o/min. Standarde Stage V ostvaruje zahvaljujući novoj DOC + Hi-eSCR2 tehnologiji.

Bezstepenski prenos i snažna hidraulika

"Posebno skrojena šasija i ISO montaža motora garantuju vrhunske performanse i bolju vuču, potrebne za teške radove u polju kao i transport uz niži stepen vibracija“, rekao je Mirko Kandijani, menadžer segmenta velikih traktora, na virtuelnoj prezentaciji ovog finaliste članovima TotY žirija. Ističe i laku dostupnost svih delova za dnevno održavanje, koja će uz produženu garanciju i zakazivanje redovnih servisa, korisniku omogućiti neometano fokusiranje na radne zadatke.

Rasterećenom radu će doprineti i servisni interval na čak 1.200 sati, najduži u klasi, kojim se ostvaruje ušteda na troškovima održavanja, ali i čuvanje životne sredine smanjivanjem otpada od motornog ulja.

Zadnje kardansko vratilo aktivira se hidraulički, a ima brzinu 540, 540E i 1000E obrtaja u minuti

Serija 7 opremljena je novom V-Shift transmisijom dizajniranom za heavy-duty zadatke, a kontrolisanom ergonomskim easy-pilot upravljačkim joystickom. Reč je o ZF-ovom bezstepenskom prenosu (TMT20) s hidrauličkom promenom smera vožnje te rasponom brzina od minimalnih 0,5 km/h do maksimalnih 59 km/h. U ekobrzini 50 km/h postiže na 1.680 obrtaja u minuti.

Glavna CCLS hidraulička pumpa ima standardnih 123 l/min protoka, a za upravljački sistem 44 l/min. Na izbor je i UltraFlow pumpa od 160 litara. 

Kubota u TotY izbor nominovala traktore nove generacije M7173 KVT i M6142

Ovaj finalista iz serije 7 opremljen sa četiri zadnja kao standard, odnosno opciono sa četiri zadnja i dva prednja elektrohidraulički kontrolisana spoljna ventila. Zadnje kardansko vratilo se aktivira hidraulički, a ima brzinu 540, 540E i 1000E obrtaja u minuti. Podizni kapacitet zadnje hidraulike je 9.740 kg. Prednji podizni kapacitet od 3.500 kg je dostupan sa 1.000 obrtaja vratila u minuti, pojašnjava Kandijani dodajući kako su prianjanje i vuča zagarantovani najboljim u klasi sistemom nezavisne suspenzije prednje osovine.

Dobro prianjanje i vuča zagarantovani su sistemom nezavisne suspenzije prednje osovine

Pametne funkcije

U kabini je DSM tft 12” monitor za nadzor funkcija i multifunkcionalna poluga s komandama za kontrolu hidraulike i transmisije, okretanja traktora na uvratinama (HMF1 i HMF2), aktivacija prednjeg i zadnjeg vratila, kao i prekidači odnosno džojstik za kontrolu elektrohidrauličnih priključnih ventila, V-easy pilot za kontrolu prenosa, ali i My Functions pet prekidača kojima se mogu programirati najčešće dnevne operacije. My Lights funkcijom operater može programirati i položaj svetala za optimalan rad u bilo kojim uslovima vidljivosti kao i njihovo automatsko isključivanje.

Novi napredni sistem vožnje Advance Driving System 2 druge generacije menja odnos reakcije upravljača i samoporavnanja prednjih točkova prema brzini mašine. Landini EasyGrip funkcija obezbediće optimalan pritisak pneumatika za određenu operaciju, a time i najbolje prianjanje na zemljište, veću vuču i manje proklizavanje.

Landinijev 'kralj' voćnjaka i vinograda

Landini Rex 3-080 F Stage V, finalista u kategoriji voćarsko-vinogradarskih traktora je Manuel Gherardi, menadžer sektora malih traktora, predstavio kao najnižeg konvencionalnog u ovom segmentu snage 55-75 KS, konkurentnog svojom cenom, kompaktnim dimenzijama, visokom manevrisanošću i odličnom vidljivosti, zahvaljujući optimalnoj raspodeli težine i maksimalnom podiznom kapacitetu.

Inače, Landini Rex F serija ima tri modela, od 55, 68 i 75 konjskih snaga u dve verzije F i GE, s različitim modelima kabina i platformi (visine 1256 - 1875 mm, a širine 1350-1617 mm), specifičnim i za uske i za niske prolaske u staklenicima ili različitim pergolama vinograda, bez ugrožavanja udobnosti operatera. 

Niski i uski modeli pogodni su za rad u vinogradima, ali i plastenicima

Najsnažniji model ove serije, TotY kandidat, opremljen je 4-cilindričnim Kohler (KDI2504TCR) motorom zapremine 2.500 litara koji standarde redukcije emisije petog stepena (Stage V) postiže kombinacijom DOC i DPF. Maksimalan obrtni moment od 315 Nm razvija na 1.500 obrtaja u minuti. Gerardi ističe i funkciju memorisanja brzine motora koja se pritiskom na posebno dugme aktivira u roku od dve sekunde.

Pouzdanost ovog specijalizovanog traktora grade na mehaničkom prenosu dvostruke suve spojnice iz sopstvene radionice Argo Tractors, koja će od minimalnih 1,47 do maksimalnih 40 km/h  'prošetati' sa 16x16 brzina (četiri brzine u četiri stepena sa 'puzećom' brzinom kao dodatnom opcijom) u oba smera.

Kompaktan i okretan

Na raspolaganju je hidraulika otvorenog protoka od 50 litara u minuti sa dodatnih 30 za upravljački sistem te mehanički spoljni ventili, standardno jedan zadnji, a opciono do tri ventila (kombinacija zadnjih i prednjih). Pogodan je za montiranje svih vrsta prednjih, ali i bočnih priključnih mašina, a zahvaljujući podesivim zadnjim 'rukama' i brojnim priključcima. I u ovim je malim traktorima ugrađen antidumping sistem (za ublažavanje efekta poskakivanja zbog zadnjeg priključka na različitim vrstama zemljišta).

Zadnja hidraulika ima podizni kapacitet 2.700 kg, a prednja 1.000 kg. Brzina zadnjeg kardana 540, 540E i 1000E, a prednjeg (elektronske aktivacije) 1.000 obrtaja u minuti.

Prednja osovina omogućava ugao skretanja točkova od 55

Kompaktnost motora garantuje optimizaciju manevrisanosti zahvaljujući niskom poklopcu i dobroj vidljivosti, kaže Gerardi. Ali, lako manevrisanje i radijus okretanja od samo 3,3 m postiže se zahvaljujući prednjoj Argo Tractors osovini koja omogućava ugao skretanja prednjih točkova od 55o te dužini šasije od samo 1.950 mm.

I Landini Rex 3-080 F je, kao i Landini 7-240 V, globalno povezan. Landini Fleet manager upravlja i čitavom flotom kroz geopozicioniranje i telemetrijske podatke kao što su potrošnja goriva, sati rada, serijski broj traktora, trenutna brzina i drugo. Informacije se u realnom vremenu prebacuju na 'oblak', memorišu, obrađuju i tako omogućavaju daljinsko nadgledanje usluga kao i optimizaciju programa održavanja distributera.  


Tagovi

TotY Motor Snaga Prenos Hidraulika Vuča


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Biće ipak višanja za sok... 😀 Kako su počele da se suše zbog monilije, mislila sam da ni drvo neće preživeti...