Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrivo
  • 03.09.2022. 12:00

Da li će ovogodišnja setva biti "posna"?

Da li visoke cene odvraćaju ratare od kupovine đubriva i sertifikovanog semena pred jesenju setvu i kako će ovaj "veliki posao" biti sproveden ove godine?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 188
  • 38
  • 0

Poljoprivrednici koji planiraju upotrebu mineralnih đubriva za setvu pšenice, od čije cene zavisi cena brašna i hleba, različito se pripremaju za ovaj posao. Mnogi su uplatili nabavku mineralnog đubriva, koje uveliko i pristiže. Tako je Kompanija Promist od 100.000 tona NPK đubriva ratarima za jesen isporučila oko 50.000 tona, prenosi Agroservis plus.

U poljoprivrednim savetodavnim službama i među organizatorima poljoprivredne proizvodnje vlada strah da će setva pšenice biti otežana i "posna" i, što je poseban problem, uglavnom, sa sopstvenim semenom. Sve će to uticati na kvalitet u celom lancu proizvodnje.

Urea upitnog kvaliteta - da li ćemo prihraniti useve sa dovoljno azota?

Ipak, ima i ratara koji ne žele da banalizuju setvu hlebnog zrna i planiraju da primene svu agrotehniku na vreme i kvalitetno, ukoliko bude optimalne vlažnosti u oranicama. Dve godine unazad gazdinstva beleže povećanje troškova u svom poslu, na čega utiče cena goriva i đubriva. Kretanje ovih troškova u narednom periodu je neizvesno, potvrdio je za ovaj medij vlasnik Kompanije Promist Nebojša Petrić.

"Istina, zahtevi su manji nego u protekloj godini, pre ove krize. Sa NPK ćemo podmiriti potrebe ratara, ako obezbedimo još 120.000 tona ovog đubriva. Prolećna setva gde se upotrebljava azot je već danas veliki trošak po ceni đubriva, a kako će biti krajem ove i početkom iduće godine, nije moguće predvideti. Urea kao osnovno mineralno đubrivo je sa 700 evra po toni ponovo dostigla 1.000 evra za tonu. Kada se to događa onda poskupljuje i AN i KAN, a sve to može da utiče na smanjenje upotrebe đubriva", kaže Petrić.

Nema gasa

Ovih dana smanjile su proizvodnju ili potpuno stale fabrike za proizvodnju mineralnih đubriva u Engleskoj i Norveškoj, a neizvesna je proizvodnja u Francuskoj zbog nedostatka gasa. 

Podsetimo da Evropska komisija razmatra mogućnost zamrzavanja cena energije, ali i smanjenja potražnje za električnom energijom, kako piše Reuters. Razlog je smanjena isporuka ruskog gasa Evropi zbog čega su cene ovog energenta, ali i svih proizvoda koji od njega zavise, skočile na rekordno visoke nivoe


Tagovi

Cena đubriva Nebojša Petrić Cena uree Cena ANa Cena KANa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta