Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice i žitarice
  • 28.12.2021. 18:00

Da li će poskupeti žitarice i uljarice - pšenica opet 300 evra za tonu?

Vremenske prilike, omikron i drugi faktori diktiraju ponudu i potražnju na svetskom tržištu.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 2.191
  • 174
  • 0

Poslednjih meseci na tržištu žitarica je veoma turbuletno. Cena hlebne je pala, dok je cena durum pšenice rasla, da bi se krajem godine desio i novi rast.

Mnogo je faktora koji utiču na poskupljenje, a prvenstveno je strah od slabog roda u Južnoj Americi zbog meteorološke pojave El Ninja, ruskog i argentinskog, ali i mogućeg ukrajinskog ograničenja izvoza. Tu je i neizvesnost žetve u Brazilu i Australiji kao i uopšteno problem u snabdevanju zbog pandemije virusa Covid-19 i svih njegovih sojeva. 

Tona pšenice opet blizu 300€/t

Na evropskom je tržištu pre praznika došlo do povećanja cene pšenice pa je tako tona koštala 290,25 evra, navodi Agrarheute. Reč je o povećanju od 17 evra po toni za samo deset dana, a slični su trendovi zabeleženi u Rusiji i SAD-u. Na pariškoj burzi ona danas kotira 296 €/t

Kretanje cena žitarica na svetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Pored porasta cene pšenice kao i ograničenja izvozne kvote, u Rusiji je viša izvozna taksa koja sada iznosi 94,90 dolara po toni. Tamo su ozimi usevi za sada u dobrom stanju te se proizvođači nadaju velikim prinosima. Iz Ukrajine pak stiže obaveštenje da će doći do ograničenja za izvoz hlebne pšenice.

Trenutna žetva ove žitarice u Argentini procenjuje se na rekordnu vrednost od 21,5 miliona tona. Novitet na svetskom tržištu je da se Alžir pojavio kao kupac 690.000 tona pšenice sa područja Nemačke, Crnog mora, Baltika i Argentine.

Kiša u Južnoj, a suša u Severnoj Americi

Rastu i cene uljarica i kukuruza. Vremenska prognoza koja predviđa kišu za južni Brazil, Paragvaj i Argentinu u narednim sedmicama, izazvala je zabrinutost oko žetve kukuruza i soje. Uznemirenost, ali zbog suše, vlada i u regijama SAD-a, poznatima po ratarskom uzgoju. 

Kina je najavila da će u narednoj godini zadržati površine pod žitaricama i proširiti proizvodnju soje i drugih uljarica. Za njih je primarni cilj osigurati efikasno snabdevanje stanovništva mesom, ribom i povrćem 2022. godine.

Osim potražnje za pšenicom, raste uvoz ječma iz Evrope, posebno Francuske. To dovodi do poskupljenja, jer zbog ograničenog uvoza kukuruza iz Ukrajine evropski proizvođači traže ovu žitaricu. Cena stočnog je u Hamburgu 23. decembra bila 263 evra po toni. Na francuskom veleprodajnom tržištu tada se prodavao za 265 €/t, što je povećanje od 20 evra.

U kakvom su stanju ozimi usevi u Evropi?

Sve dok traje pandemija Covid-19 biće poremećaja na svetskom tržištu hrane i vladati velika zabrinutost da se osigura snabdevanje bez zastoja. Novi soj Omikron se brzo širi i uzrokuje probleme s logistikom kada je u pitanju kontinuitet snabdevanja hranom.


Tagovi

Uljarice Žitarice Tržište Cene Cena pšenice Burza Pandemija Omikron


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.