Pretraživanje tekstova
Dugačak je spisak biljaka koje poboljšavaju zemljište, a istovremeno se koriste u ishrani stoke. Donosimo četiri manje poznate koje mogu da se koriste u ove svrhe.
Značajan je popis biljaka koje obogaćuju zemljište i koje mogu da se koristiti za održavanje ugara. Prve među njima su leguminoze kao što su lupine, grahorice, piskavica, detelina, lucerka, bob, grašak, soja. Drugi pokrovni usevi za zelenišno đubrivo su repica, rauola, engleski i italijanski ljulj, gorušica, heljda, a od žitarica najčešće raž i ovas.
Ali, ima ih i manje poznatih, a među njima su piskavica, esparzeta, sastrica i leblebija.
Piskavica (Trigonella foenum-graecum L.) je jednogodišnja biljka odličan je predusev, a pozitivno deluje na strukturu zemljišta. Može da se koristi u ishrani preživara bilo u svežem obliku ili kao seno. Vrlo je aromatična i može sprečiti mastitis kod mlečnih goveda te tako smanjiti gubitke u proizvodnji.
Zaboravljena leguminoza erspazeta (Onobrychis viciifolia) je takođe vredna višegodišnja krmna biljka. Koristi se i za ispašu, a zbog dobre konverzije proteina, povećava mlečnost kod krava i ovaca koje je preferiraju. Takođe je otporna na sušu i vrlo je medonosna.
Zvan još i sikirica, poljak ili setvena kukavičica, sastrica (Lathyrus sativus) stara je sorta. Fiksira azot u zemljištu i takođe dobro podnosi sušu i kraći period stagnacije vode. Može da se koristi njegovo zrno, kao zelena krma ili seno koje je nutritivno vrlo vredno. Kao i druge ljutike, odličan je za zelenišno đubrivo kao pretkultura pšenici.
Leblebija (Cicer arietinum L.) jako dobro podnosi sušu, dobar je predusev jer fiksira azot, a odličan je i kao biljka za zelenišno đubrivo. Nije osetljiv na kasne mrazeve kao sastrica. U ishrani stoke koristi se kao visokovredna proteinska komponenta, a sve se više koristi i u gastronomiji.
Tagovi
Održavanje ugara Piskavica Esparzeta Uzgoj slanutka Pokrovni usevi Zelenišno đubrivo Sastrica
Autorka
Više [+]
Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!