Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 11.07.2022. 07:30

Evropski prinos žitarica ispod proseka, šta je sa uljaricama?

Vremenske prilike su imale snažan uticaj na prinos žitarica i uljarica, ali i drugi faktori su diktirali tempo radova u poljima.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 216
  • 22
  • 0

Prema očekivanju Udruženja poljoprivrednika EU i Copa Cogeca prinosi žitarica u Evropskoj uniji će za 2022. godinu biti smanjeni, dok će prinosi uljarica biti dobri. Ovogodišnja žetva je pod snažnim uticajem vremenskih prilika.

Manje žitarica

Ukupna proizvodnja žitarica u EU je procenjena na 277 miliona tona. To je pad od 4,4 odsto u odnosu na prinos iz 2021. godine od 290 miliona tona. Kada je u pitanju petogodišnji prosek zabeležen je pad od 3,8 odsto u odnosu na prosek od 288 miliona tona.

Površine pod hlebnom pšenicom su ostale skoro iste. Bilo je zasejano 21,7 miliona hektara. Prošle godine je prinos bio 129,2 miliona tona, a ove se očekuje tek 123,4 miliona tona. Najveći pad prinosa se očekuje za durum pšenicu od 14,6 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Copa Cogeca procenjuje ovogodišnju žetvu ostalih žitarica kao što su ječam, raž, tritikale, ovas i sirak za 4,4 odsto manje.

Delovanje vremenskih prilika

Veliki uticaj na prinose su imale vremenske prilike koje nisu išle na ruku ovom sektoru poljoprivrede. Prinos hlebne pšenice smanjen je za oko pet odsto, najviše zbog ekstremno vrelog talasa koji je zahvatio područja Španije, Francuske, južne delove Nemačke, sever Italije, ali i ostale zemlje. U uslovima visokih temperatura i izostanka padavina vlaga u zemlji je bila nedovoljna za formiranje visokih prinosa.

Copa Cogeca pozivaju Evropsku Komisiju da shvati ozbiljnost situacije i adekvatno odgovori na transparentnost i konkurenciju na tržištu đubriva, uska grla u logistici i pravnu sigurnost za poljoprivrednike. Istaknut je zahtev za većom fleksibilnošću mjera ZPP-a.

Dobri prinosi uljarica i proteinskih useva

Kada su u pitanju uljarice očekivanja su pozitivna. Predviđen je prinos od 32,1 milion tona što je za 8,5 odsto više nego lani i iznad petogodišnjeg proseka od 29,8 miliona tona za 7,7 odsto. To je rezultat većih zasejanih površina za jedan milion hektara u odnosu na prošlu godinu. Prinos suncokreta ostaje stabilan, dok će soje biti više za 9,8 odsto.

Navedeno je da je sve teže baviti se proizvodnjom žitarica i uljarica pred koju se stavljaju razni izazovi. Dostupno je sve manje efikasnih sredstava zaštite i sve su skuplja. Neophodno je stvaranje sorti otpornih na klimatske promene, biljne bolesti i štetočine.


Tagovi

Prinos žitarica Prinos uljarica Hlebna pšenica Durum pšenica Copa Cogeca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.