Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza useva
  • 09.10.2020. 18:00

Francusku setvu uništila suša, a u Nemačkoj posejali i do 100.000 ha više uljane repice

Evropski ratari opet su morali da se suoče sa sušom, baš u vreme setve, a najteže je pogođena Francuska. Međutim, dobri izgledi su za Nemačku, ali i Poljsku.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 123
  • 137
  • 0

Suša, treću godinu zaredom, posebno je pogodila useve uljane repice u evropskim zemljama. Prema prognozama konsultantske kuće "Strategie Grains", za istraživanje i analizu površine zasejane ovom kulturom, u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji površine pod njom su se smanjile.

Evropski ratari morali su da se suoče sa sušom taman u vreme setve, a najteže je pogođena Francuska. Međutim, dobri izgledi su za Nemačku koja povećava uzgojne površine, ali i Poljsku.

Prema procenama, u EU i Velikoj Britaniji rod ove godine je iznosio 17,1 miliona tona što je malo ispod proseka od 17,3 miliona tona u prošloj godini. Što se tiče izvoza, povećana je prognoza za sledeću godinu na rekordnih 6,3 miliona tona u odnosu na 6,2 predviđene pre mesec dana.

Niži prinosi i manje zasejanih površina u Francuskoj

Jesenje padavine došle su prekasno pa je tako u Francuskoj suša omela setvu. Jaka kiša prošle nedelje nije umanjila gubitke nakon što su im prinosi protekle dve žetve smanjeni na 1,1 milion hektara sa oko 1,5 miliona prethodnih godina.

Vreme pogodovalo setvi uljane repice, ali nedostatak kiše odraziće se na žetvu

"Naša je procena da će površina zasejana ove godine biti manja od milion hektara", rekao je jedan francuski trgovac reuters-u i dodao da kiša može biti dobra za nicanje i povećati potencijal prinosa, ali da je za setvu prekasno.

Iako su tamošnji poljoprivrednici u početku planirali da zaseju repice kao i prošle sezone, zbog suše se to ipak nije dogodilo.

Lošija situacija i u Velikoj Britaniji

U Britaniji se ratari bore sa štetama koje stvaraju insekti i to jer nemaju alternativna sredstva za zaštitu nakon zabrane neonikotinoida, za koje je utvrđeno da nanose štetu pčelama.

"Neki su usevi počeli dobro da se razvijaju, posebno oni za koje su isprobane nove tehnike popratnog zasada koji bi bio privlačniji štetočinama od repice, ali to je uspelo samo delimično", navodi David Eudall iz Odbora za poljoprivredu i hortikulturu.

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Očekuje se da će i proizvođači u Velikoj Britaniji smanjiti proizvodnju zbog sve većih troškova, ali i pada prinosa. Prema podacima vlade, tamo se površina posejane repice smanjila za 29 odsto i to na 315.000 hektara.

Nemačka povećava uzgoj, a dobri izgledi i za Poljsku

Uslovi za ovu kulturu su bili izgledniji u Nemačkoj i Poljskoj.

"Vreme je bilo suvo u doba setve, ali je ipak palo dovoljno kiše pa je posao na nacionalnom nivou obavljen bez većih problema", kazao je jedan nemački analitičar. On tvrdi da je zemljište i dalje suvo te da treba više padavina, ali je trenutna slika ipak zadovoljavajuća.

Protekli septembar najtopliji ikada: Kakva nas zima čeka?

Prema njegovom mišljenju, Nemačka bi mogla proširiti uzgoj ove uljarice jer su ratari ohrabreni dobrim prinosima. Ove godine zasejano je 954.000 hektara, a očekuje se proširenje sa dodatnih 70.000 do 100.0000 ha.

"U Poljskoj setva ozime repice je takođe završena i trebalo bi da dosegne nivo ovogodišnje žetve", rekao je Vojtek Sabaranski iz kompanije "Sparks Polska". Kaže i da je seme posejano uglavnom u pravo vreme, a pogodovale su mu obilne kiše krajem avgusta i početkom septembra.

Inače, ta je država ove godine imala 830.000 ha zasejanih ovom kulturom.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Prognoza useva Nemačka Velika Britanija Poljska Setva Prinosi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]