Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 28.01.2021. 07:30

Globalna proizvodnja žitarica: Rekord u sledećih pet godina?

Predviđa se da će ukupna proizvodnja žitarica do 2026. postići rekordne brojke, a za razdoblje 2020/21. očekuje se povećanje od 23 miliona tona.

Foto: Bigstock/masyuk1989
  • 211
  • 13
  • 0

Očekuje se da će ukupna proizvodnja žitarica postići rekorde u sledećih pet godina, prateći potražnju, ali ostavljajući malo prostora za obnovu zaliha, saopštilo je Međunarodno veće za žitarice (IGC).

Predviđaju da će ovo povećanje u razdoblju 2020/21. godine iznositi 23 miliona tona u odnosu na prethodno razdoblje. Shodno tome, očekuje se rekord od 2.210 miliona tona, zbog odlične žetve pšenice i ječma.

Iako pandemija virusa korona nastavlja da umanjuje potražnju u nekim sektorima poput proizvodnje piva i biogoriva predviđa se da će ukupna potrošnja rasti petu godinu za redom i to na 2.216 miliona tona. Međutim, prognoziraju i smanjenje svetskih zaliha žitarica i to na minimum od 611 miliona tona, najviše zbog pada zaliha kukuruza.

Soja beleži najveći rast

Što se tiče globalne trgovine žitaricama, očekuje se da će se u razdoblju 2020/21. i to u junu i julu doseći rekordnih 408 miliona tona, što je četiri odsto više u odnosu na prošlu godinu. Svetska proizvodnja soje i dalje će nastaviti da raste i to za šest odsto više u odnosu na godinu pre. Uzrok tome je, navodi IGC, povećana potreba hrane za životinje u Kini, a njena globalna potrošnja se povećava za četiri odsto i to na visokih 365 miliona tona.

Ova će ratarska kultura, prema njima, doseći najveće nivoe u periodu 2025/26. i to najviše zbog uzgoja u SAD-u i Brazilu. Maksimume doseže i potrošnja, a što će, tvrde, ostaviti malo prostora za obnovu svetskih zaliha. Osim toga, predviđen je i rast trgovine zbog većih isporuka u Aziju.

Prema njihovim će očekivanjima rasti i svetska proizvodnja pirinča i to zbog azijskih uzgajivača. Međutim, predviđa se i porast potražnje zbog rastućeg stanovništva. Prema prognozama, globalne zalihe bi mogle i dalje da rastu, i to zbog proizvodnje u Indiji. Takođe, pretpostavke su da će se trgovina proširiti, a veće isporuke usmeriti u podsaharsku Afriku.


Tagovi

Žitarice Svetska proizvodnja Zalihe Potrošnja IGC


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)