Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 16.01.2021. 07:30
  • Kina

Smanjuju uvoz mesa: Kina u 2021. menja agrarnu politiku

Kina je 2020. uvezla 9,91 miliona tona mesa, a analitičari očekuju da će njihovo obnavljanje broja svinja smanjiti ovogodišnji uvoz za 30 odsto. Ali, zbog veće stočarske proizvodnje, biće im potrebno više stočne hrane.

Foto: Bigstock/Oleksandr Lipko
  • 560
  • 132
  • 0

Kina je kao najveći svetski potrošač mesa 2020. godine uvezla 9,91 miliona tona, pokazali su carinski podaci. Tako im je uvoz porastao za čak 60,4 odsto u odnosu na godinu pre, a rezultat je smanjenja proizvodnje svinjetine u toj državi za 19 odsto u prvoj polovini prošle godine.

Rast svinjarske proizvodnje za 10 odsto

To je usledilo nakon još većeg pada 2019. kada je afrička svinjska kuga desetkovala njihov broj. Kineska carinska uprava tek je prošle godine počela da objavljuje mesečne podatke za sve vrste mesa, ali analitičari veruju da su dosegli rekordne brojke i da će država oporaviti svoju proizvodnju.

"To je definitivno rekord, a sve vrste mesa su ga prošle godine postigle", rekao je za reuters Pan Čenjun, analitičar Rabobanka.

Inače, najveći dobavljač mesa na kinesko tržište je SAD, a njegov uvoz je prošle godine porastao za 223,8 odsto, rekao je novinarima portparol carine, Liu Kuiven. Međutim, uvoz je usporen kada je tokom drugog dela godine Kina počela da testira ambalažu smrznute hrane na virus korona. Takođe, u toj zemlji su cene svinjetine u oktobru pale, pa su naglo krenule da rastu krajem novembra zbog rastuće potražnje.

Kina ima ključnu ulogu u diktiranju globalnih cena svinjetine?

Posledično, njihovo ambiciozno obnavljanje svinjarskih farmi dovešće do rasta proizvodnje od oko 10 odsto u 2021. godini, što će smanjiti uvoz mesa za čak 30 odsto, smatraju analitičari Rabobanka. Jedan od načina kako to planiraju da postignu su izgradnje ogromnih farmi, a poslednju takvu je najavila kompanija "Muyuan Foods" koja će proizvoditi 2,1 miliona grla godišnje.

Biće potrebno i više stočne hrane

Osim svinjetine, rastao je i uvoz soje u toj zemlji i to za 13 odsto, a sve zbog obnavljanja svinjarskog sektora. Tako je Kina 2020. godine kupila 100,33 miliona tona ove uljarice, u odnosu na 88,51 u godini pre, piše reuters.

Međutim, u decembru prošle godine uvoz je iznosio 7,524 miliona tona što je 27 odsto manje u odnosu na 9,54 miliona tona pre godinu dana.

"Uvoz je bio manji od očekivanog, verovatno zbog kašnjenja u otpremanju", rekao je Ksie Huilsn, analitičar kompanije "Cofeed". 

U početku su soju uvozili iz Brazila, a kasnije su se okrenuli tržištu SAD-a. Takođe, Peking je insistirao na kupovini američke uljarice kako bi ispunili uslove trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a. Treba spomenuti i to da stručnjaci povećanje njenog uvoza očekuju i dalje.


Tagovi

Kina Svinjetina Meso Stočna hrana Uvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić