Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtevi
  • 13.07.2022. 13:30

Ili dozvola izvoza ili otkup kompletnog roda pšenice po 45 dinara?

"Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" ima za Ministarstvo poljoprivrede spisak zahteva.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 3.161
  • 1.375
  • 0

Članovi udruženja u osnivanju "Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" predali su juče (12.7.) na pisarnici Ministarstva poljoprivrede zahteve među kojima je najvažniji da se dozvoli izvoz pšenice ili da država otkupi kompletan ovogodišnji rod po ceni do 45 dinara za klilogram, prenosi Tanjug.

"Osnovni zahtev je da se dozvoli izvoz. Ako se ne dozvoli, tražimo da država otkupi svu pšenicu od poljoprivrednika u Srbiji po ceni od 45 dinara sa PDV-om. Tražimo jetinije đubrivo. Ako je tržišna privreda, onda neka nam po tržišnim cenama otkupe našu robu, ako ne onda da nam se pomogne za đubrivo, za naftu, jer imamo najskuplju naftu, najniže cene naših proizvoda i najmanje subvencije u Evropi", naglasio je Radoslav Adamović iz Krčedina.

Hrvatski ratari traže razgovor sa premijerom i cenu pšenice od 45 dinara

Podsetimo, nedavno su i hrvatski ratari za otkup svoje pšenice tražili od nadležnih institucija 2,9 kuna po kilogramu, odnosno 45 dinara.

Kako dalje piše Dnevnik, među njihoviim zahtevima je da se na svim benzinskim stanicama dozvoli oslobađanje dizela od akcize na količine do 100 litara po hektaru, povećaju podsticaji u stočarstvu, zaštite domaći voćari i povrtari od nekontrolisanog uvoza, direktna davanja od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalno iznosu od 50 procenata od cene đubriva.

"Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" formirana je na vajber grupi od poljoprivrednika koji isto gledaju na probleme u toj delatnosti i da je za nekoliko dana okupila oko 2.000 članova.


Tagovi

Otkup pšenice Dozvola izvoza Radoslav Adamović Direktna plaćanja Zahtevi Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...