Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva strnih žita
  • 06.07.2023. 09:00

Kada i kako ući u žetvu pšenice?

S obzirom da je skupo dosušivanje ili ventilacija pšenice pokazalo se ekonomski opravdano početi žetvu sa 16 do 18% vlage, kako bi se izbegli troškovi sušenja sa 22% na 14% vlage, od oko 12 do 13 litara goriva po toni, odnosno 75 L/ha na bazi prinosa od 6 t/ha zrna.

Foto: Martina Pavlović
  • 465
  • 101
  • 0

Žetvu treba otpočeti kada prestane veza biljke sa zemljištem, a završiti je u punoj zrelosti. To je, u našim uslovima, krajem juna ili u prvoj dekadi jula meseca.

Sušenje

Kada vlaga u zrnu spadne na 20%, pristupa se direktnom kombajniranju, ali u tom slučaju mora se veštački dosušivati. Temperatura sušenja je od 45 - 60 stepeni, a za semensku pšenicu do 40. Uobičajeni troškovi ove mere iznose 10% vrednosti roda. Smanjenjem vlage na 15% moguće je direktno kombajniranje i ostavljanje zrna u silose bez prethodnog sušenja. Dakle, u toku manipulacije sa zrnom sadržaj vlage se smanjuje jedan do dva odsto i time je ono bezbedno za čuvanje.

Čuvanje zrna u silosima (foto: D. Prvulović)

Najpovoljnija temperatura za posležetveno dozrevanje, koje traje 1,5 do dva meseca, iznosi 15 - 30 stepeni. Čuvanje pšenice je u silosima ili podnim magacinima na temperaturi od 0 do 80°C, dok zrno ima 14% ili manje vlage.

Žetva i zaoravanje ostataka

Posle skidanja zrna ostaju biljni ostaci (slama) na njivama. Pre zaoravanja, biljne ostatke treba isitniti radi lakšeg i ravnomernijeg unošenja u zemljište. Pored sitnilica raznih konstrukcija danas postoje i adapteri, koji se montiraju na kombajn, pa se sa žetvom ovi ostaci seckaju i ravnomerno rasturaju po njivi. Iseckani biljni ostaci se zaoravaju raoničnim plugovima, najviše do 20 cm dubine. Druga oruđa su manje podesna za unošenje biljnih ostataka u zemljište.

Ljuštenje strništa: Od čega zavisi i koje se mašine koriste za zaoravanje?

Napomena autora: kod direktnog kombajniranja istraživanja su pokazala da su najmanji gubici samoosipanja i žetve, ako se kombajniranje počne pri vlažnosti zrna 22 do 25%. Za period trajanja skidanja (osam do 10 dana) vlažnost zrna padne na skladišnu (13 do 14%). S obzirom da je skupo dosušivanje ili ventilacija pšenice pokazalo se ekonomski opravdano početi žetvu sa 16 do 18% vlage, kako bi se izbegli troškovi sušenja sa 22% na 14% vlage, od oko 12 do 13 litara goriva po toni, odnosno 75 L/ha na bazi prinosa od 6 t/ha.

Ova napomena prvenstveno važi kada skladištimo pšenicu u svojim skladišnim prostorima i gde je moguća njena manipulacija u magacinima i drugim prostorima.

Sažetak podešavanja kombajna

Žitni kombajn mora biti tehnički ispravan u svakom segmentu, te podešen za svaku sortu i za svaku parcelu. Kombajn je dobro pripremljen i podešen kada na parceli kosi dovoljno nisko - visoko da težinski odnos zrna i slame bude 1:1, jer je tada najbolja vrša. Ako se želi dobiti što više slame tada se kosi što je moguće niže. U bunkeru pšenica treba biti čista i bez ikakvih primesa, odnosno loma. Visinu reza i visinu spuštanja vitla, takođe treba podesiti, a brzinu okretanja vitla dobro uskladiti sa brzinom kretanja kombajna.

Kombajn mora biti ispravan u svakom segmentu (foto: J. Kuzmić)

Sama vrša treba biti potpuna tako da se ovrše i šturo zrno iz klasa. To se postiže povećanjem broja okretanja bubnja i smanjenjem razmaka (zazor) između bubnja i podbubnja. Raspon broja obrtaja za ječam i pšenicu je od 850 do 1.200 obrtaja u minuti, odnosno okvirne brzine bubnja su do 35 m/s, što zavisi od prečnika bubnja (ukoliko je prečnik veći broj obrtaja je manji i obrnuto).

Jačina vazdušne struje je vrlo bitna i određuje i usmerava se tako da ne izbacuje sa sitnom slamom i plevom štura zrna. Jačina vetra se podešava prema šturim zrnima, tako da i štura dođu u bunker, a ne da budu izbačena sa vazdušnom strujom na zemljište.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Vreme žetve Posležetveno dozrevanje Čuvanje pšenice Najbolje vreme za žetvu Sitnjenje i zaoravanje biljnih ostataka Dosušivanje zrna


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada mali folkloraši Kulturno umetničkog društva "Vrelo" iz Rakovca, kod Bujanovca, na nekom od nastupa zaigraju neko od čuvenih vranjanskih narodnih kola, publika ih uvek nagradi gromkim aplauzom.