Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje
  • 17.12.2023. 07:30

Kada se obavlja prva prihrana ozimih useva?

Potrebno je da biljke imaju najmanje tri lista, jer im je tada koren razvijen i može usvojiti dodata hraniva. Ali, problem mogu da budu uslovi.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 4.496
  • 265
  • 0

Pred nama je vreme za nabavku đubriva potrebnog za prihranu ozimih useva. Količina koja se dodaje, kao i vrsta, moraju da budu usklađeni sa ukupnom prihranom, klimatskim uslovima, genetskim potencijalom sorte, potrebama pojedinih sorti, kvalitetu zemljišta.

Sačekajte da se zemlja prosuši

Za ozime žitarice prihrana se obavlja što pre, čim to vremenske prilike dozvole, a biljke su u fazi busanja. U većini kontinenta to je mesec februar. Potrebno je da biljke imaju najmanje tri lista, jer im je tada koren razvijen i može usvojiti dodata hraniva. Problem mogu da budu uslovi. Previše vlažno zemljište odlaže ulazak u polja, kao i niske temperature i snežni pokrivač.

Posao se obavlja kada mehanizacijom možemo da uđemo u parcelu bez straha od jakog sabijanja, gaženja ili zaglavljivanja traktora, kada je zemljište dovoljno prosušeno.

Optimalna temperatura vazduha za obavljanje ovog posla je oko 10ºC.

Traži dosta azota

Najvažnija kultura je ozima pšenica koja na polju ostaje mnogo duže od jare, daje veći prinos, ali i treba više hraniva. Potrebno je obezbediti uravnoteženu prihranu kako bi njen puni potencijal rodnosti došao do izražaja.

Velika je potreba za azotom koji učestvuje u izgradnji zelene mase i ulazi u sastav zrna. Količina koja se dodaje po hektaru se menja u zavisnosti od rodnog potencijala sorti pšenice, količine koja je dodata u startnom đubrenju i ranije navedenih faktora.

Prva prihrana utiče na broj stabljika po biljci, odnosno klasova, i broj zrna po klasu. Zbog toga je cilj da se stvori dovoljan broj jakih stabljika koje mogu izneti visoke prinose.

Najefikasnija je upotreba azotnih đubriva koja su u formi nitrata koje biljke usvajaju bez obzira na vremenske prilike. Za primenu uree temperature će da budu relativno niske i neće se moći aktivirati. Kod kombinovanih treba znati da su fosfor i kalijum teže pokretljivi i ostaju u površinskom sloju.

Đubrenje ispod nule

Poljoprivrednici praktikuju primenu đubriva po smrznutom zemljištu, jer tada mogu da uđu traktorom u parcelu.

Upotreba herbicida u ozimim usevima zavisi od temperature vazduha

Posle odmrzavanja zemljište je prevlažno, a dodato đubrivo se aktivira i biljka ga usvaja. Druga prihrana se obavlja oko mesec dana kasnije.


Tagovi

Đubrenje ozimih kultura Đubrivo Prihrana azotom Prva prihrana Faza busanja Ozimi usevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.