Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena herbicida
  • 21.05.2024. 07:30

Kako da znamo da li je primena herbicida bila delotvorna?

Da li je tretman bio efikasan, nećemo znati dan ili dva nakon primene. Prvi znakovi delovanja herbicida na ciljane biljke mogu se uočiti tek nakon nedelju dana, a ponekad i duže

Foto: Shutterstock/vlalukinv
  • 410
  • 31
  • 0

Traje intenzivna primena herbicida na ratarskim kulturama - kukuruzu, suncokretu, soji i drugima. Za njihovu efikasnost presudna je doza. Čak i ako se koriste u idealnim uslovima, a sa manjom dozom, u većini slučajeva neće dati željene rezultate, navodi farmer

U slučaju da koristite niže doze od preporučenih, može se činiti da dobro deluju jer se korov deformiše, osuši, požuti, ali najčešće ne dolazi do potpunog uništavanja nego tek usporavanja rasta. 

Kiša nakon tretmana 

Treba imati na umu i to da padavine nakon tretiranja utiču na delotvornost i ublažavaju delovanje sredstva. Na zemljišne herbicide će posebno negativno uticati jaka kiša i isprati ih ili "oterati" u dublje slojeve zemljišta.

Vremenski raspon od tretiranja do kiše zavisi od sredstva, za neke je dovoljno dva sata da se apsorbuju u biljku i postanu delotvorni, a nekima i četiri. 

Kako sprečiti zanošenje pesticida? Evo pet saveta

Ako su neposredno nakon folijarnog tretiranja zabeležene obilne padavine, verojatno će se dogoditi da je herbicid u velikoj meri ispran sa lista ili da je razređen. I u ovom slučaju se može dogoditi da korov daje znakove oštećenja, ali bi krajnji učinak mogao biti sličan kao kod primene manje doze. Nakon početnih oštećenja, biljka će verojatno nastaviti sa razvojem. 

Nadzirati useve

Da li je tretman bio efikasan, nećemo znati dan ili dva nakon toga. Prvi znakovi delovanja herbicida na ciljane biljke mogu se uočiti tek nakon nedelju dana, a ponekad i duže. Sve zavisi od uslova i korišćene doze. Ako primenimo visoke doze herbicida, a pritom imamo povoljne uslove tokom i nakon tretiranja, vrlo brzo možemo uočiti spoljašnje simptome na korovima. Po pravilu se prvo javlja diskoloracija, a zatim deformacije, iako se ponekad ovi znakovi javljaju istovremeno. 

Bez obzira na to, useve treba nadzirati jer je moguće da će se tretirana biljka uspeti obnoviti. Može se dogoditi da njen rast u početku bude zaustavljen, ali nakon nekoliko dana ona nastavlja da se razvija, raste, stvara mlado lišće. 

Podela korova: Mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji, uskolisni ili širokolisni

Potpuna efikasnost tretmana obično se vidi nakon 7 - 14 dana, a u slučaju hladnog vremena period u kojem herbicid ubija biljku se produžuje na tri do četiri nedelje. Brže ćemo uočiti spoljašnje simptome, ali oni ne moraju nužno značiti uspešnu primenu. 


Tagovi

Doza herbicida Herbicidi i kiša Korovi Simptomi Primena herbicida Delotvornost herbicida


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.