Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubriva
  • 15.02.2021. 09:00

Kako do pravih efekata mineralnih đubriva na prinos i kvallitet roda

Proizvođači treba da znaju da su đubriva važan, ali ne i jedini faktor prinosa i poštovanjem svih drugih mera đubriva imaće pravi efekat na prinos i kvallitet proizvoda, navodi stručnjak za melioraciju PSSS Knjaževac Valentina Aleksić.

Foto: Bigstock/Xato Lux (ilustracija)
  • 293
  • 30
  • 0

Mineralna (neorganska, industrijska) đubriva predstavljaju jako široku grupu biljnih fertilizatora u kojima je sadržan najčešće visok procenat aktivne materije (biogenih elemenata-hraniva za biljku u obliku neorganskih jedinjenja u poređenju sa organskim đubrivima), ističe stručnjak za melioraciju Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Valentina Aleksić.

Mineralnim đubrivima biljke se vrlo efikasno i brzo obezbeđuju deficitarnim hranivima, bez posledica na iscrpljivanje zemljišta u dužem periodu korišćenja. Povećanom proizvodnjom i primenom mineralnih đubriva poslednjih decenija, kako u svetu, tako i u našoj zemlji, prinosi gajenih kultura su znatno povećani.

Važan, ali ne i jedini faktor prinosa

Prema statističkim podacima svetske organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), prosečno učešće mineralnih đubriva u povećanju prinosa gajenih biljaka je između 40 i 50 odsto.

 Zašto kalijumova i fosforna đubriva zaorati u jesen, a azotna primeniti u proleće?

Kako smo ranije pisali, fosforna i kalijumova đubriva je najbolje zaorati u jesen jer fosfor i kalijum imaju veoma malu pokretljivost, pa se na taj način dovedu u zonu korenovog sistema. Azotna đubriva se u najvećoj količini primenjuju u proleće i leto tokom intenzivnog rasta i razvoja.

Mada je značaj mineralnih đubriva u ostvarenju prinosa vrlo veliki, njihova uloga se mora posmatrati samo u sklopu kompleksnih mera u poljoprivredi. Da bi se ostvario pravi efekat đubrenja, treba obezbediti i druge činioce koji ulaze u sklop tehnološkog procesa u biljnoj proizvodnji.

Proizvođači treba da znaju da su đubriva važan, ali ne i jedini faktor prinosa i poštovanjem svih drugih mera đubriva imaće pravi efekat na prinos i kvallitet proizvoda, navodi Aleksićeva.

Preduslovi pre đubrenja

Neki od preduslova za efikasnost đubrenja su: otklanjanje nepovoljnih osobina zemljišta: kiselosti, zaslanjenosti, suvišak i nedostatak vlage, zatim zaštititi useve od bolesti, štetočina i korova, setva visokorodnih sorti i hibrida; poštovati rokove setve, sklop biljaka, negu i zaštitu useva...

Đubriva jesu moćno sredstvo za povećanje dohotka na gazdinstvu, ali ona čine i znatan deo troškova u procesu proizvodnje (10-30 odsto), zato ih treba racionalno koristiti, što znači:

  • obaviti pravilan izbor đubriva;
  • odrediti potrebne količine đubriva za gajeni usev i
  • primeniti đubriva pravovremeno i na odgovarajući način.

Važno je primenu mineralnih đubriva u različitim agroekosistemima prilagoditi:

  • klimatskim uslovima,
  • osobinama zemljišta i
  • zahtevima biljaka po fenofazama rasta i razvića, da bi se potencijal poljoprivredne proizvodnje povećao, a nivo zagađenja zemjišta i voda smanjio, zaključuje knjaževački stručnjak.

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mineralna đubriva Valentina Aleksić Primena Prinos


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...