Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenje oranje
  • 13.10.2022. 13:30

Kako pripremiti zemljište za setvu ozimih žita?

Aleksandar Prvulović iz okoline Knjaževca kaže da svega par dana posle oranja obavlja drljanje, na dubini ne većoj od šest centimetara. Takođe, pre setve primenjuje i NPK đubrivo sa formulacijom 15:15:15.

Foto: Jovana Cvetković
  • 546
  • 86
  • 3

Jesenje oranje je od izuzetnog značaja za rast i razvoj gajene biljke, a od kvaliteta njegovog zahvata zavise sve ostale agrotehničke mere koje se kasnije primenjuju. Akumulacija i bolje čuvanje vlage u zemljištu, uništavanje korova, bolesti i štetočina su samo neke od prednosti jesenje obrade zemljišta. Za setvu pšenice i ostalih strnih žita jesenje oranje je na nešto plićoj dubini, dok je za prolećnu setvu kukuruza dubina oranja nešto dublja. 

Prema rečima Aleksandra Prvulovića iz okoline Knjaževca jesenja obrada zemljišta predstavlja najvažniju agrotehničku meru. 

Koje su prednosti ranijeg jesenjeg oranja?

"Svega par dana nakon primene stajnjaka, obavlja se jesenje oranje i priprema zemljišta pred setvu. Na nekih desetak hektara sejemo strna žita, pšenicu, ovas i ječam za sopstvene potrebe, tačnije za ishranu stoke. Ono što bih želeo da istaknem je svakako važnost primene stajnjaka kao jednog od najstarijih, ali i najpoznatijih organskih đubriva. S obzirom da gajimo nekoliko krava, imamo potrebne količine ovog đubriva za sve parcele", naglašava Prvulović i dodaje da se primenom stajnjaka unosi određena količina mikroorganizama, ali i popravlja vodno-vazdušni režim zemljišta, njegova struktura i propustljivost za vodu. 

Ore se svega par dana nakon primene stajnjaka.

Takođe, ističe da se svega par dana nakon oranja četvorobraznim plugom obavlja dopunska mera nege zemljišta, drljanje na dubini ne većoj od šest centimetara. 

"Drljanje je važno zbog bolje usitnjenosti zemljišnih čestica, pri čemu se stvara rastresiti sloj kako bi biljka imala što povoljnije uslove za klijanje, nicanje, rast i razviće. Ovu agrotehničku meru je važno obaviti pre setve strnih žita i zbog uništavanja korova", kaže naš sagovornik i dodaje da, kada je u pitanju priprema zemljišta za prolećnu setvu kukuruza, drljanje se obavlja tek na proleće.

Primena đubriva je neophodna

S obzirom da je mineralna ishrana od izuzetnog značaja za rast i razviće biljaka, neophodno je pre setve primeniti NPK, trojno, kompleksno đubrivo sa formulacijom 15:15:15.

Jesenje đubrenje ozimih žitarica

Kako kaže, ova tri elementa su važna sa stanovišta plodnosti zemljišta, ali i stvaranja što kvalitetnijeg prinosa. Njihova primena pre setve je neophodna kako bi biljka imala sve uslove za normalan rast i razvoj.

Prvulović kaže da NPK đubrivo sa formulacijom 15:15:15 primenjuje pred setvu.

"NPK đubrivo sa formulacijom 15:15:15 primenjujemo pred jesenju setvu, dok mineralna đubriva poput KAN-a i uree ostavljamo za proleće, kada biljke malo porastu."

Posle pripreme - setva

Prema Prvulovićevim rečima, kada je zemljište dobro pripremljeno pristupa se setvi ozimih strnih žita. On pšenicu seje na oko pet, ječam na dva, i ovas na tri hektara. Pšenicu koristi za pravljenje brašna za sopstvene potrebe, dok se ječam i ovas melju za ishranu stoke.

Uspešnost setve zavisi od podešenosti sejačice

"Za setvu koristimo stare, dobro poznate sorte, poput sorte pšenice 'pobeda', jer je odličnog tehnološkog kvaliteta i izuzetno adaptibilna. Ono što bih istakao na kraju je svakako veliko poskupljenje goriva, ali i đubriva, što dodatno otežava bavljenje poljoprivrednom. Subvencije trenutno nisu povoljne, a cene žita na tržištu su mizarno niske", kaže ovaj proizvođač i dodaje da su takođe, ove godine imali problema i sa malom količinom padavina, ali i izostankom snežnog pokrivača što je dodatno pogoršalo prinos.

Od oblaka sve zavisi

Poljoprivrednici u ovom delu istočne Srbije se nadaju da će ove godine biti više kišnih padavina, ali i snežnog pokrivača, koji je prošle godine potpuno izostao, pa je zemljište bilo suvo i bez zaliha vlage tokom celog vegetacionog perioda. Prinosi svih kultura su bili znatno niži nego prethodnih godina, a cene amortizacije znatno više. 


Tagovi

Jesenje oranje Aleksandar Prvulović Primena stajnjaka Đubrivo Ozima žita Drljanje


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.