Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 29.04.2023. 15:00

Kako se odvija setva četiri glavna EU useva?

Zbog hladnoće i obilnih padavina kasila je setva jarog ječma, kukuruza, šećerne repe i suncokreta. U Španiji i Italiji suša diktira tempo i zasejane površine.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 109
  • 25
  • 0

JRC MARS Monitoring useva u Evropi u svojoj je aprilskoj prognozi prinosa useva za 2023. dao detaljniji pregled uslova setve za četiri kulture: jari ječam, šećernu repu, kukuruz i suncokret.

Vlaga u zemljištu 

U severnim članicama previše vlage je odložilo početak setve jarog ječma. U Španiji koja je najveći proizvođač završena je krajem decembra. Ali, glavna područja za proizvodnju su pogođena sušom i niskim sadržajem vlage u zemljištu što se negativno odražava na rast i razvoj useva.

U Francuskoj je završena u martu, a u Nemačkoj početkom aprila s dovoljno padavina. U globalu se može reći da su obilne padavine i zahlađenje odgodile setvu, ali je u većini zemalja ona završena.

Prekid setve šećerne repe

U većini proizvodnih regiona hladan talas i padavine su prekinule započetu setvu šećerne repe. U Francuskoj je do kraja marta zasejano samo osam odsto površina, dok je u Holandiji do sredine aprila prijavljeno manje od 10 odsto. Očekuje se da će takva značajna kašnjenja imati negativan uticaj na potencijal prinosa.

Na severu Evrope se ubrzala tokom prve polovine aprila s početkom povoljnijih uslova, a prognoza je da je završena do kraja meseca. Navodi se da su uslovi za rani razvoj povoljni. Na jugu je ona završena. 

Setva kukuruza

I setva kukuruza je krenula uprkos lokalnim hladnim vremenskim prilikama. Započela je početkom aprila u jugozapadnim regijama Francuske, južne Poljske i Nemačke, uz povoljnu vlažnost zemljišta za održavanje dobrog rasta biljaka. Slična situacija je i u ostalim članicama Unije.

Na našem je području, kako smo pisali, ona prolongirana. 

Nikada kasnija setva kukuruza: Šta možemo da očekujemo od ove godine?

U Italiji i Španiji se zbog suše i smanjenjih kapaciteta za navodnjavanje očekuju manju zasejanu površinu.

Setva suncokreta usporena

Intenzitet setve suncokreta je usporen. U Rumuniji i Bugarskoj, koje su glavni proizvođači u EU, počela je optimalnom roku, drugoj polovini marta, ali zbog čestih padavina i hladnoće došlo je do zastoja. Do sredine aprila zasejano je oko 25 odsto planiranih površina. Setva i nicanje se poboljšavaju kako postaje sve toplije. Slična je situacija u drugim područjima. 

Na jugu je problem suša i potrebno je navodnjavanje za nicanje, što je najviše izraženo u Španiji, dok su uslovi u Francuskoj povoljniji.


Tagovi

JRC MARS Prolećna setva Setva kukuruza Setva šećerne repe Setva suncokreta Setva ječma Stanje useva Prognoza useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.