Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slonova trava
  • 19.10.2017. 12:15

Kineska trska - 10 puta isplativija od kukuruza

Da li biste umesto kukurza zasadili kineksu trsku, koja može da se eksploatiše u narednih 20 godina?

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr
  • 4.999
  • 240
  • 0

Kineska trska ili slonova trava (Miscanthus giganteusm) sve se više gaji u Engleskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Portugalu. Nastala je ukrštanjem kineske srebrne trave i šećerne trske.

Može da se eksploatiše u narednih 20 godina, a njen uzgoj je deset puta isplativiji od uzgoja kukuruza. Prinosi su u trećoj godini do 20.000 kg/ha. Koristi se za proizvodnju briketa za ogrev, a odlična je i kao malč ili prostirka za životinje.

Već smo pisali o pripremi zemljišta i sadnji kineske trave. Zato ćemo ovom prilikom pažnju posvetiti nezi i žetvi.

Nega kineske trske

Vrlo je važno da oko trske ne bude korova, pa se mogu korstiti sredstva zaštite, koja se koriste i za kukuruz, a alternativa je okopavanje motikom. Biljne bolesti su moguće samo ukoliko se trska nalazi na zemljištu sa ustajalom vodom.

Kada je reč o đubrenju, preporučuje se đubrenje azotom (maksimalno 100 kg/ha), od druge godine, mada nije neophodno. Osoka se ne preporučuje, a kalijum se može obezbediti posipanjem pepela u prvoj godini.

Za gajenje kineske trske najbolja je humusna ilovača dobro snabdevena vodom. Idealna količina padavina je 700 mm do 900 mm, dobro raspoređena u periodu vegetacije. Prosečna godišnja temperatura bi trebalo da bude iznad 8,5°C, bez suvih leta.

Žetva kineske trske

Najbolje vreme za žetvu je od novembra, do početka maja. Bilo bi dobro da je vreme sunčano nedelju dana pred posao. Vlaga bi trebalo da bude 10% do 20%.

Za žetvu se koristi berač kukuruza, a preporučuje se visina košenja od 10 cm do 15 cm. Iverje bi trebalo da bude dugo od 2 cm do 3 cm. Moguće je i presovanje u bale.

Foto: U.S. Department of Agriculture / Flickr


Tagovi

Kineska trska Slonova trava Miscanthus giganteusm Nega Đubrenje Žetva


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.