Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 13.05.2015. 10:20

Ko su najveći ovosezonski uvoznici pšenice?

Kina i Indija biće najveći ovosezonski uvoznici pšenice. Dok su prinosi EU prosečni, Amerikanci nemaju sreće s izvozom te žitarice.

Foto: depositphotos.com,
  • 551
  • 18
  • 0

Prošle sedmice je za pšenicu bilo više dobrih vesti nego sada, kada je opšta slika na tržištu prilično mutna. Dok velike zalihe malo olakšavaju situaciju, tržište još vapi za ovosezonskom žetvom koja je daleko od sigurne.

Nedavne projekcije iz FAO-a (Organizacije za hranu i poljoprivredu) naglasak stavljaju na ravnotežu između ponude i tražnje žitarica u sezoni 2015/16. O tome je, krajem aprila, govorilo i Međunarodno veće za žitarice.

Promenljiva sreća za izvoz pšenice

FAO projektuje gobalnu proizvodnju pšenice u sezoni 2015/16. na oko 719 Mt. To je gotovo 10 Mt manje od prošlogodišnjeg rekorda, ali i dalje iznad onog u sezoni 2013/14 (717 Mt).

Globalna proizvodnja pšenice bi, ukoliko se ostvare predviđanja, bila i dalje iznad trenutne projekcije potražnje od 716 Mt (+ 1% s obzirom na isti period prošle godine). Ukupna proizvodnja grubo je projektovana za 34 Mt manje nego u sezoni 2014/15 - na 1.290 Mt te malo ispod projekcije potražnje (1.298Mt, + 1% s obzirom na prošlu godinu).

SAD su, prošle sedmice, imale promenljivu sreću kada je reč o izvozu kukuruza i pšenice. Prošlosezonske izvozne obaveze za kukuruz povećane su za 0,84 Mt, velikim količinama koje su dostavljene u Tajvan, Meksiko i Japan. Američke izvozne obaveze za pšenicu su, prošle sedmice, pale su za još 148 Kt prateći otkazivanja i prebacivanja ugovora na sezonu 2015/16.

Prosečan prinos EU

Evropska komisija je, za sezonu 2015/16, podigla projekcije EU-28 useva pšenice i to za 0,5 Mt - ali ih je istovremeno smanjila za kukuruz (- 1,7 Mt) i ječam (- 1,0 Mt). Na 141,6 Mt, usevi pšenice bi bili za 6,6 Mt niži od prošlosezonskih. Proizvodnja ječma je sada prognozirana na 58,6 Mt (60,1 Mt u 2014/15), a kukuruz na 66,3 Mt (75,9 Mt u 2014/15).

U Americi, odnosno u Kanzasu, tura po usevima na kojima se odvija žetva doprinela je očekivanjima nižeg prinosa od proseka u ključnim područjima, ali ove godine se, ipak, očekuju bolji uslovi nego lane. Kini i Indiji će, kako se predviđa, u sezoni 2015/16, biti potrebne velike količine visokokvalitetne uvozne pšenice. Dok neki predviđaju male količine, obe zemlje obično imaju ograničeno učešće na tržištu žitarica, pa će zato uvozni korak biti pod budnim okom tržišta.

Kina i Indija u potrazi za pšenicom visokog kvaliteta

Kineski informacioni centar za nacionalne žitarice i uljarice (CNGOIC) prognozira uvoz pšenice od 2 Mt u sezoni 2015/16. To je za 1,5 Mt pšenice više nego u sezoni 2014/15, uprkos prognozama većeg roda. Uvozna pšenica trebalo bi da bude bogatija proteinima zbog velike potražnje pekarskih proizvoda. U suprotnom, očekuje se smanjenje kineskog uvoza stočne hrane u 2015/16, naročito kukuruza, i to zbog povećane domaće proizvodnje. Prognozirano je da uvoz kukuruza bude za 2 - 3 Mt manji od lanjskog.

Visok uvoz pšenice za Indiju prognoziran je zbog velike količine padavina van sezone, u martu i aprilu. To je stvorilo štetu na usevima žitarica. Prognoza roda je za čak 9 Mt niža nego u sezoni 2014/15 (87 Mt). Iako će zalihe nadoknaditi pad prinosa, uvoz će biti oko 1 Mt. To je mnogo više od 45 Kt koliko je prognozirano za 14/15 i najviši od sezone 2007/08 (2 Mt). Kada je reč o kvalitetu i mogućnostima skladištenja pšenice roda 2015. godine, postoji zabrinutost. Tako da stopa indijskog uvoza, takođe, postaje značajan faktor koji će umnogome biti posmatran.

Foto: depositphotos.com, @NoamArmonn


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Žitarice Usevi FAO Potražnja Kina SAD Indija Izvozne obaveze Kineski uvoz Stočna hrana


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.