• Sirak
  • 12.04.2020. 14:00

Koje su prednosti uzgoja sirka?

Uzgajanje sirka kao glavne kulture posebno se preporučuje u regionima gde nema dovoljno padavina i zemljišne vlage za uspešnu proizvodnju kukuruza. Lišće i stabljika su prekriveni voštanom prevlakom, koja smanjuje isparavanje.

Foto: JumpStory
  • 144
  • 21
  • 0

Poznato je da je sirak metlaš osnovna sirovina od koje se prave upravo. Međutim, ova biljka koristi se i u ishrani ljudi (zrno), ishrani stoke (zrno i cela biljka) i prerađevačkoj industriji (zrno, stablo i metlica). Od sirka se preradom dobija skrob, glukoza, sirup, gluten, alkohol, pivo, jedna vrsta šećera, prekrupa za stoku, brašno za hleb, navodi Danijela Ilić, stručnjak za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac.

Po hemijskom sastavu zrno sirka je slično zrnu kukuruza. Sirak ima visok potencijal rodnosti kao i kukuruz. Bolje podnosi nepovoljne uslove gajenja. Ima veću otpornost prema suši, manje zahteve prema zemljištu i može uspevati i na zaslanjenim zemljištima u odnosu na kukuruz.

Sirak - zamena za kukuruz

Kako smo ranije pisali, uzgajanje sirka kao glavne kulture posebno se preporučuje u regionima gde nema dovoljno padavina i zemljišne vlage za uspešnu proizvodnju kukuruza. Lišće i stabljika su prekriveni voštanom prevlakom, koja smanjuje isparavanje. Za formiranje kilograma suve materije potrebno mu je 200 do 300 litara vode. Može da se uzgaja kao osnovni i kao postrni usev.

Sirak sadrži otrovnu materiju dhurrin. Zato se mora voditi računa; letalna doza dhurina je 2,4 mg na jedan kilogram žive mase.

Tehnologija proizvodnje 

Najbolji predusevi za sirak su strna žita, zrnene mahunjače, povrće, šećerna repa, krompir. Posle sirka treba gajiti jare kulture. Kao predusev nije pogodan za pšenicu, kasnije zri od kukuruza i mnogo iscrpljuje zemljište.

U setvenoj strukturi i sirak metlaš

Osnovna obrada zemljišta za sirak se izvodi u jesen na dubini od 30 do 35 cm. Predsetvena priprema zemljišta mora biti kvalitetna iz više razloga; setva sirka se obavlja kasnije, sirak se u početku razvija sporo, pa je osetljiv na pojavu korova, seme sirka je sitno. U tu svrhu se koriste kombinovane mašine gde je uključen i valjak, napominje požarevački stručnjak.

U ishrani sirka dominantnu ulogu ima azot, zatim fosfor i kalijum. Pozitivno reaguje i na organska đubriva. Količina đubriva za krmni sirak i sirak za zrno je 25 do 35 t/ha stajnjaka, 70 kg azota i po 140 kg/ha kalijuma. Ukoliko se gaji bez stajnjaka količine N, P, K se povećavaju za 50 odsto. Hraniva se raspoređuju na sledeći način; stajnjak, 2/3 fosfora i kalijuma i 1/4 azota se zaoravaju, 1/3 fosfora i kalijuma i 1/4 azota se daje predsetveno dok se 1/2 azota ostavlja za prihranjivanje ukoliko se sirak gaji u vlažnim uslovima i uslovima navodnjavanja.

Setva

Seme mora biti sortno čisto, bez korova, bolesti i štetočina i sa najmanje 85 do 93 odsto klijavosti. U našim uslovima setva sirka počinje 10 do 15 dana kasnije od setve kukuruza (kada se setveni sloj zemljišta zagreje od 12 do 15 stepeni). Gustina setve zavisi od namene proizvodnje sirka. Obzirom da je sirak okopavina treba ga sejati širokoredno.

Sirak šećerac daje najveći prinos biomase za preradu u šećer

Sirak za zrno i tehnički sirak seje se od 50 do 60 cm red od reda, a od 10 do 15 cm između biljaka u redu. Time se ostvaruje gustina setve od 130 000 do 160 000 biljaka/ha. Kod šećernog i krmnog sirka gustina setve iznosi od 60 do 70 000 biljaka/ha. Količina semena zavisi od načina setve i kreće se od 15 do 20, odnosno 30 do 40 cm. Dubina setve je oko tri do četiri centimetra.

Nega useva

Svodi se na jedno do dva međuredna kultiviranja u početku vegetacije i prskanja setvene površine herbicidima pre nicanja sirka, preporučuje Danijela ilić iz PSSS Požarevac.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Uzgoj sirka Sirak Sirak metlaš Sirak šećerac Danijela Ilić Setva sirka


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...