• Kukuruz
  • 25.04.2020. 12:00

Koji se kukuruz koristi u ishrani ljudi, a koji kod domaćih životinja?

Danas je kukuruz uz pšenicu i pirinač jedan od tri vodeće poljoprivredne kulture. Te žitarice su glavna hrana većeg dela populacije, a da ne spominjemo koliko su važne za ishranu stoke.

Foto: JumpStory
  • 158
  • 21
  • 0

Gajenje kukuruza počelo je na američkom kontinentu, najverovatnije u Meksiku, a odatle se proširilo po celom svetu. Evropljani su se sa njim upoznali 1492. godine, nakon što je Kolumbo doplovio na Karibe. Kasnije se saznalo da je zrno poneo kući, a do sredine 16. veka, zahvaljujući njemu, ova žitarica se već uveliko uzgajala u Španiji, Bugarskoj i Turskoj. 

Danas je uz pšenicu i pirinač jedan od tri vodeće poljoprivredne kulture. Te tri vrste žitarica su glavna hrana većine čovečanstva, a da ne spominjemo koliko su važne za prehranu stoke.

Kao i kod drugih biljaka iz porodice trava, i kod njega postoji mnogo formi i tipova. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama uzgaja se preko 1.000 vrsta, uključujući i hibride. Visina mu se kreće od 60 cm do čak šest metara, dok klipovi mogu biti dugi od pet centimetra do 60 cm. Klipovi osim žutih mogu biti i crveni, plavi, ružičasti ili crni, a može da ima vodoravne ili uspravne pruge, kao i da bude prošaran raznim bojama.

Klasifikacija, sorte i hibridi kukuruza

Na našim oranicama kukuruz je najučestalija kultura, a prema klasifikaciji deli se na:

  • Zuban (Zea mays indentata Sturt.)
  • Tvrdunac (Zea mays L. indurata Sturt.)
  • Šećerac (Zea mays L. saccharata Sturt.)
  • Kokičar (Zea mays L. everta Sturt.)
  • Mekunac (Zea mays L. amylacea Sturt.)
  • Voštanac (Zea mays L. ceratina Kulesk)
  • Plevičar (Zea mays L. tunicata Sturt.)
  • Poluzuban (Zea mays L. semindentata Kulesk)
  • Škrobni šećerac (Zea mays L. amylosaccharata Sturt.)

Sorte kukuruza 

Velika varijabilnost kukuruza rezultirala je ogromnim brojem sorti čiji se broj ne zna tačno, ali sigurno doseže do nekoliko hiljada. U Srbiji gde se najviše uzgajaju tipovi zubana i tvrdunca kao i prelazni tipovi (polutvrdunci i poluzubani), postoji veliko bogatstvo sorti. Većina tih sorti se uzgaja u užem području, dok manji broj, uglavnom oplemenjenih sorti, zauzima veće površine.   

Kreće setva kukuruza: Ratari jeste li dobro pripremili zemlju?

Hibridi kukuruza 

Od različitih sorti dobija se potomstvo koje ima više boljih svojstava nego roditelji. Najčešće je u pitanju bujniji porast, veća rodnost, otpornost, bolja prilagođenost određenim uslovima gajenja.

Kukuruz u ishrani ljudi

U ishrani ljudi zrno kukuruza se koristi za pravljenje hleba, a kvalitet mu se popravlja dodatkom pšeničnog brašna. Takođe se koristi pri spremanju kačamaka, palente i kokica.

Jede se pečen i kuvan, kao poslastica, a od njega se proizvode različite prerađevine zbog čega se koristi u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, ali i za proizvodnju alkohola i ulja. Klica kukuruza sadrži preko 30 odsto vrlo kvalitetnog ulja za ljudsku ishranu.

Od navedenih kukuruza u ljudi u svojoj ishrani koriste kokičar, šećerac i tvrdunac. 

Šećerac - najbolji je kuvan

Šećerac, kao što mu i samo ime kaže, ima najveći udeo šećera od ostalih vrsta. Za razliku od merkantilnog, bere se kada nije sasvim zreo, odnosno kada mu zrna nisu sasvim suva i tvrda. Upravo zato u kukuruzu šećercu nije završen proces transformacije šećera u skrob, pa može da se jede i svež, konzerviran ili u smrznutom stanju, jednostavnom pripremom, kratkim kuvanjem.

Kada se bere kukukruz šećerac i koliko dugo ga kuvati?

To je zdrava i nutritivno vredna namirnica koja ima mnoga dobra antioksidativna svojstva koja štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i kancera. Najbolje ga je kuvati u vodi ili na pari, a širom sveta se koristi kao dodatak na pizzi, u raznim kuvanim jelima, ali i kao nezamenjiv deo brojnih salata. 

Kokičar- zdrava grickalica

Kokičar je sigurno vrsta koju svi najviše volimo. Ova podvrsta koristi se isključivo za proizvodnju zrna za ispucavanje. Upotreba mu je postala komercijalna pre više od 100 godina, a popularnost i njegova potrošnja se naglo povećala 1940. godine.

Ima ekstremno tvrda zrna, a sastoji se od endosperma, klice i perikarpa. Perikarp je čvrst zaštitni sloj oko zrna, koji je važan faktor za kvalitet procesa pretvaranja kukuruza u kokice, takozvanog kokanja. 

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene nivoe holesterola, folnom kiselinom koja čuva kardiovaskularni sistem, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga i ugljenim hidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju. Ako se peče na malo masnoće ili u aparatu ne sadrži puno kalorija.

Tvrdunac

Ipak, najviše zastupljena podvrsta kukuruza u proizvodnji je tvrdunac. Zrna su mu tvrda, okruglo-ovalnog oblika i sjajna, a od ovog kukuruza najviše se priozovde brašno i palenta. 

Kukuruz - najkvalitetnije energetsko krmivo

Najviše korišćena vrsta u ishrani životinja je kukuruz, a za domaće životinje su najvažniji zubani, pa tvrdunci. 

Smatra se najkvalitetnijim energetskim krmivom za sve vrste domaćih životinja je ima najveći udeo skroba (70-75 odsto) , dvostruko više sadržaja ulja (4-5 odsto), niski sadržaj vlakana (2- 3 odsto), odnosno poseduje visoku probavnu vrednost za goveda 84 odsto i svinje 88 odsto. Zbog toga može biti jedini izvor energije u hrani za domaće životinje.

Šta podrazmeva pravilna ishrana stoke?

Žuti pigmenti kukuruza daju boju jajima i koži kod živine i slanine svinja. Kukuruz se daje u suvom, mlevenom obliku, silirani kao zrno i klip, sa 20-30 odsto vlage preživačima i svinjama. 

U vremenski nepovoljnim godinama tokom rasta, neprimerenog branja i skladištenja kukuruza, on se lako može zaraziti plesnima koje proizvode toksine štetne po zdravlje životinja.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Pročitaj više »

Tagovi

Kukuruz Ishrana ljudi Prehrana stoke Šećerac Kokičar Tvrdunac Zuban Vlakna


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.