Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana bilja
  • 31.05.2023. 18:00

Koji su razlozi za ljubičasti list kukuruza?

Mnogo je razloga za nastanak promene obojenosti na listovima kukuruza. Do ove pojave često dovodi nedostatak fosfora uz trenutne vremenske prilike.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 5.179
  • 310
  • 0

Nedavno ste nam pisali o tome kako ste na listovima mladog kukuruza zapazili promenu boje. Često se radi o pojavi ljubičaste obojenosti donjih listova koju prati usporen rast biljka.

Mnogo je faktora koji dovode do toga, a najznačajniji su poremećaji u ishrani i pH reakcija zemljišta.

Ponekad možemo videti da je cela parcela dobila karakterističnu boju. Mogu biti zahvaćeni tek delovi listova, ali i cele biljke. Pored kukuruza često se javlja i na soji. 

Zašto je važan fosfor?

Uloga ovog minerala je da čuva i prenosi energiju nastalu fotosintezom, a koja se koristi u procesima rasta i reprodukcije. Dobra snabdevenost podstiče rast korena, mladih biljaka, bolja je iskorišćenost vode, podstiče ranije zrenje i povećava se prinos. Njegov nedostatak usporava porast useva i umanjuje prinos.

Simptomi se ispoljavaju na donjim listovima duž ivica, a na kraju celi list postaje ljubičast. Kod jake pojave oni odumiru. Novi listovi su zeleni. Koren mladih biljaka je slabo razvijen, a fosfor slabo pokretan u zemljištu.

Da li je samo jedan uzrok?

Kada pričamo o uzroku najčešće se spominje nedostatak fosfora koji može nastati zbog manjka hraniva u zemljištu, zbog toga što se nalazi u obliku kojeg biljke ne mogu da usvoje ili delovanja antagonističkih minerala. Važnu ulogu u nastanku promene obojenosti imaju pH reakcija zemljišta i vremenske prilike, ali i ostaci pesticida, napad insekata, oštećenja prilikom okopavanja.

Upravljanje zemljištem kao odgovor na klimatske promene - 24 preporuke

Kukuruz troši fosfor u velikim količinama. Kada ima šest do osam listova i pokazuje obojenost to nam govori da se sigurno radi o nedostatku ovog elementa. Kisela pH reakcija zemljišta i hladnoća onemogućavaju biljkama da ga usvoje. Velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura deluje stresno na usev, a to je slučaj u ovoj godini. Dodatno će manifestiranju doprineti ako se radi o zbijenom zemljištu, većoj vlažnosti. Potrebno je paziti i na plodored. Posle nekih kultura veća je verovatnoća da će se javiti. Takav je slučaj setve posle šećerne repe ili soje.

Sačekajte toplije vreme

Kako je najčešće posledica hladnog talasa, bolje je sačekati toplije dane. Kukuruz se brzo oporavi, posebno ako nije zahvaćena velika lisna površina i ako ste u startu dodali dovoljno đubriva.

U slučaju da je potrebno primeniti đubriva bogata fosforom, trebate da znate da je on slabo pokretan i da će biti dostupan samo u plitkom površinskom sloju ako se primeni na površini zemlje. Postoje drugi načini snabdevanja poput: sistemom za navodnjavanje, injektiranjem, folijarnom primenom. Obratite pažnju i na prisustvo štetočina.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ljubičast kukuruz Listovi kukuruza Fosfor Nedostatak fosfora Ljubičasti usevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.