Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 18.10.2022. 10:00

Koliko će ove godine da nas košta setva pšenice?

Sena subvencionisane nafte za poljoprivredna gazdinstva na godišnjem nivou skuplja je za deset odsto, osnovna mineralna đubriva od 56 do 79 posto. Što se tiče semenske robe poskupljenje ne utiče na sve, jer više od 50 odsto proizvođača koristi tavansko seme.

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 395
  • 75
  • 0

Prema mišljenju Sunčice Savović ispred udruženja "Žita Srbije", pšenicom ove godine biti zasejano najmanje 600.000 hektara, a moguće je i 620.000 kao i prošle godine, jer su ratari veoma zainteresovani zbog dobre cene, koja je prethodne nedelje prešla 40 dinara po kilogramu, piše RTS.

"U ovom trenutku nemamo tačnu kalkulaciju troškova za pšenicu, jer setva još nije gotova. Ono što znamo je da je prošle godine setva pšenice bila za čak 50 odsto skuplja na godišnjem nivou. Na to je pre svega uticao rast cena nafte, repromaterijala, usluga, semenske robe i mineralnih đubriva", navela je Savovićeva.

Dodaje da se zna da je cena subvencionisane nafte za poljoprivredna gazdinstva na godišnjem nivou skuplja za deset odsto. Osnovna mineralna đubriva su skuplja od 56 do 79 posto, takođe na godišnjem nivou. Što se tiče semenske robe, kaže, poskupljenje ne utiče na sve, jer više od 50 odsto proizvođača koristi seme iz sopstvene proizvodnje

Arenda - najskuplja stavka?

Kako je nedavno preneo Dnevnik, prema računu Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije, hektar setve pšenice ratare koštaće 140.750 dinara, odnosno 81.093 dinara po jutru. Do te sume je Komora došla računajući dizel po subvencionisanoj ceni od 180 dinara po litru. U cenu setve ušlo i koštanje arende što je najveći trošak poljoprivrednicima, jer po hektaru zakup tuđih njiva košta 500 evra, odnosno 61.360 dinara.

Kalkulacija troškova proizvodnje pšenice 2021. godine

Savovićeva je naglasila da je Srbija imala izuzetno dobar ovogodišnji rod pšenice od 3.200.000 tona i čak odličnog kvaliteta. Svi ratari znaju da primena kompletne agrotehnike, važne za dobar prinos i veruje da će se tako ponašati i ove godine.

Kad svedete račune troškova kupovine semena, đubriva i goriva, a ne morate da plaćate zakup zemljišta, koliko biste morali ove godine novca da izdvojite za setvu pšenice po hektaru, označite u našoj anketi ispod teksta.


Tagovi

Setva pšenice Cena setve Troškovi Repromaterijal Đubrivo Seme Arenda Sunčica Savović Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐