Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj soje
  • 28.05.2022. 16:30

Korovi u soji: Ključno je obaviti tretiranje u pravo vreme - koje je to?

Kod primene herbicida u soji prvenstveno treba pratiti razvojnu fazu korova. Ako je ne obavite na vreme - problemi su višestruki.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 443
  • 81
  • 0

Ranije posejana soja je već u drugoj, možda i trećoj trolisci dok ona, kasnije sejana počinje sa nicanjem, ili je pred listanjem do granice prve troliske. Da je setva uglavnom obavljena u optimalnim rokovima otkriva nam dipl. ing. polj. Siniša Hrgović.

Kaže, problema sa nicanjem je sigurno bilo jer su neki sejali u hladnu zemlju i ranije, nakon čega su došli hladniji dani i kiša koja je pak napravila nepropusnu zonu, pokoricu, u delu nicanja.

"Mada se soja, ako ima dobru energiju i ako je gusto posejana, tada može izboriti i probiti. Osim ako su baš ekestrmni uslovi", komentira Hrgović uvodeći nas u temu suzbijanja korova u ovoj ratarskoj kulturi. 

Jer, ako se sećate, kada smo s njim razgovarali o setvi, naglasio je važnost suzbijanja korova na vreme. 

Kaže, zaštite su različite, ima useva koji su prilično čisti jer su prskani sa zemljišnim herbicidima, a ima onih koji su se odlučili za zaštitu nakon nicanja. 

Preporuka je dva tretmana

Hrgović naglašava kako kod primene herbicida treba prvo obratiti pozornost u kojoj je razvojnoj fazi širokolisni korov. U slučaju da je on već "odmaknuo" u svom rastu, to može predstavljati problem.

Oni se kod uzgoja soje moraju tretirati u više faza, kako zbog nejednakog nicanja tako i zbog toga što ona u početnom delu sporije raste. Tek kasnije sama sebi pokrije zemljište te tako spreči mogućnost novog ponika korova. 

"Korovi koji su u prednosti u porastu, u odnosu na soju, ako se ne tretiraju na vreme, bit će veliki problem tokom vegetacije, ali i kasnije, posebno u žetvi i berbi", upozorava Hrgović. 

Čist usev važan je kod kombajniranja (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Kaže, ako se ide sa jednim tretmanom nakon nicanja soje, jako je važno dobro poznavati korove, njihovu razvojnu fazu.

"Za jedan tretman treba imati puno znanja i iskustva jer se mora poklopiti više stvari - da jednako niču i soja i korovi, da oni nisu višegodišnji i predominantni, da njihova zastupljenost nije velika. Ali, u svakom slučaju se preporuča višefazno tretiranje", navodi. 

Pratite razvoj korova

U tom se slučaju koristi pola doze herbicida koja neće naštetiti bilo kom stadiju rasta ove uljarice, što se jedino izbegava kada je u fazi nicanja. 

"Jednom kada baci prve listiće ili je u kotiledonama, nikakav problem nije raditi zaštiti sa pola doze, dapače, tada se prate korovi. Oni su ti koji su nam signal za tretiranje ili ne", kaže Hrgović te precizira:

"Ako se ide sa polovičnim dozama, korovi ne bi trebali proći fazu prva dva lista. Idealno je da su se pojavili ili kotiledoni ili prvi listići. Tada možemo rešiti prvi ponik."

Nakon toga sledi druga faza, i to osam do 14 dana nakon prve, a što zavisi od padavina i samom poniku drugog dela korova. Kaže, kao i kod prvog, možemo čekati da korov nikne pa tretirati sa drugom polovinom doze. Nakon toga treba napraviti i zaštitu od uskolisnih jer, kako smo na početku naglasili, prvo se suzbijaju širokolisni. 

Druga faza sledi osam do 14 dana nakon prve (Foto: Depositphotos/fotokostic)

"Sredstva za uskolisne i širokolisne korove se ne bi smela mešati. Zbog toga često dolazi do fitotoksičnosti kao i lošeg delovanja samih herbicida. Dakle, prvo tretirati širokolisne, a onda uskolisne korove, bilo da su jedno ili višegodišnji", jasan je ovaj stručnjak koji ima još saveta. 

Tretirajte uveče ili noću

"Svakako preporučujem da se suzbijanje ne obavlja preko dana. Treba pričekati veče ili čak samu noć kada nema vetra i kada nisu visoke temperature. Efikasnoost je tada mnogo veća i bolja. Tada se ni korovi ne bore protiv sunca i visokih temperatura nego su opušteniji, pore su im otvorenije i povuku više sredstva u svoje sokove pa je efikasnost herbicida puno bolja", precizira.  

Dalje otkriva da se protiv uskolisnih većinom ide s punom dozom.

"Reč je o selektivnim herbicidima koji apsolutno nemaju problem što se tiče samog useva soje osim ako se, ponavljam, mešaju sa onima za širokolisne. Kod kukuruza to nije slučaj, tamo se može mešati, ali kod soje ne", ponavlja. 

Soja tek kasnije sama sebi pokrije zemljište (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

Kaže kako na našem tržištu nemamo velik izbor herbicida za naknadno tretiranje nakon nicanja, što se tiče širokolisnih, dok je za uskolisne velika paleta trgovačkih naziva. Kod potonjih problem može predstavljati sirak koji može nicati mnogo duže. Tada prvi ponik možemo tretirati sredstvom za uskolisni, ali će za sedam, osam dana doći do drugog iz veće dubine, zavisno od toga gde se nalaze rizomi. 

Ambrozija i loboda najproblematičniji

Otkriva da najveći problem prave širokolisni, misleći na ambroziju i lobodu koja su dva najčešća korova na našim oranicama. Oni su i robusniji u odnosu na ovu uljaricu te svojim nesmetanim rastom, ako se tretiranje ne napravi na vreme, mogu sto posto otežati samu žetvu.

"Ako su prisutne u velikoj količini i brojnosti, tu useva soje niti nemaKombajniranje je nezgodno, iza njih ostaju nečistoće od samog semena koje osim što smanjuje prinos, rade problem po pitanju vlage. Takvi usevi često nisu suvi pa se mora platiti sušenje jer se u pobranoj soji nalaze semenke korova koje su zelene i dižu vlagu rodu", opisuje. 

U soji ne treba da ostanu semenke korova (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Kaže, naši ratari najviše greše upravo u tome da ako ne idu sa tretmanom na vreme, korovi im "pobegnu" jer polovična doza u tom slučaju nije dovoljna.

"Ona uspori rast korova, ali ga ne zaustavi do kraja. Takve biljke ostaju u usevu, soja njih svojom stabiljkom od 50 do 70 cm, zavisno od sortimentu zatvori, ali kada dođe u fazu sazrevanja, krene da odbacuje listova", opisuje dodajući da tada korovi dobiju prostor. 

"Dakle, do sazrevanja imate potencijalno čist usev, a nakon sazrevanja u osmom mesecu kada padne prva kiša i krene odbacivanje lišća, oni prerastu soju i prave probleme koje sam spomenuo.

Mehaničko suzbijanje 

Osim tretiranja heribcidima, koristi se i mehaničko suzbijanje koje se, kako kaže ovaj savetodavac, ove godine moglo napraviti jako dobro, ko je na vreme zatvorio zimsku vlagu i nije pustio sve korove da izrastu.

"Vrlo veliki broj korova se može mehanički suzbiti i redukovati. Iako, imali vi pet ili 50 ambrozija na jednom kvadratnom metru, svejedno je", navodi i dodaje da se u tu svrhu može koristiti i međuredna kultivacija, ali samo kod soje koja se sije sa pneumatskim sejalicama na međuredni razmak 45 ili 50 cm. 

"U zadnje vreme dosta ljudi seje sa žitnim sejalicama, seju svaki red ili svaki drugi. Svakako im sugeriram da seju svaki drugi", naglašava, jer, kako kaže i nauka i struka preporučuju da je najbolji međuredni razmak između 30 i 35 cm.

"Naravno, kada imate pneumatsku i razmak 40 do 45 cm, imate mogućnost međuredne kultivacije jer ona ne samo što može rešiti korove unutar reda, nego i prorahli zemljište."

U širim redovima moguća je međuredna kultivacija (Foto: Depositphotos/Allexxandar)

Dalje pojašnjava da kada kada krene simbioza i počnu se stvarati kvržične bakterije, puno je više zraka u zoni korenja što stvara potrebnu količinu azota za razvoj biljke. Na taj se način kompenzuje razlika zbog većeg razmaka setve.

U slučaju setve svakog reda, soja, istina, brzo zatvori sklop pa je borba protiv korova na početku lakša, ali tada može doći do već spomenutih problema i njihova rasta nakon dozrevanja soje. Osim toga, kod uskog međurednog razmaka potencijalno dolazi do izduživanja visine biljke koja je tada neotpornija na poleganje, pod većim je stresom. 

"Ako se radi po pravilima struke i korovi kontroliraju kako sam opisao, sa njima ne bi trebalo biti problema u sklopu sa većim razmakom", zaključio je Siniša Hrgović. 


Tagovi

Uzgoj soje Herbicidi Korovi u soji Suzbijanje korova Mehaničko suzbijanje Sklop Međuredni razmak


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.