Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlado u travi
  • 22.05.2023. 18:00

Košenje travnjaka: Šta ako naiđem na mladu divljač u travi - premestiti ili ostaviti?

Najbolje je paziti da do ovakve nesreće uopšte ne dođe. Ali, šta ako naiđete na lane, gnezdo ptica ili ako čak do nesreće dođe?

Foto: AK grafika
  • 136
  • 55
  • 0

Nakon što je napokon stala kiša, a zemlja se suši, mnogi će poljoprivrednici krenuti da kose svoje travnjake. Kao i svake godine, upozoravamo na mlade divlje životinje koje će se možda naći pod nožem kosilice. 

U maju, ali i narednih meseci su najugroženija mladunčad zeca, srne, običnog jelena, gnezda tetreba, fazana, šljuke kokošice, kosca, vivka, pršljivca, crnorepe muljače, poljske ševe, poljske eje. 

Već smo pisali o tome kako možete da zaštitite divljač - od upotrebe hemijskih sredstava, preko vizuelnih sprava do košenja od sredine prema spolja, a više potražite na ovom linku

Zašto premeštati u rukavicama?

Ali, u slučaju da prilikom košenja naiđete na mladunčad, trebalo bi ih pomeriti - oterati ili fizički premestiti na obližnju parcelu na kojoj će ga majka po završetku košenja lako pronaći. Ako naiđete na lane, ono neće pobeći jer se jako boji.

Prilikom premeštanja moramo da pazimo da se na njega ne prenese ljudski miris jer postoji mogućnost da ga majka neće prepoznati, a to znači sigurnu smrt za mladunče. 

Najbolje je preneti ga u rukavicama pomoću velikog busena trave. Izbegavajte svaki kontakt s vašom kožom. 

Ne morate ga pomerati, ali u tom slučaju oko njega ostavite nepokošeno nekoliko kvadrata kako bi ga srna kasnije odvela na sigurno mesto. Takođe, o svemu obavestite lovočuvara. 

Od straha se ne mogu pomeriti (Foto: Depositphotos/brm1949)

Ne ostavljajte jaja na livadi

Ako pronađete gnezdo neke od poljskih koka, bolje je pokupiti jaja i nasaditi ih pod kvočku ili u inkubator, nego ostaviti ih na livadi, posebno ne u "busenu" trave. Nakon košenja lisice pretražuju takva područja u potrazi za hranom pa su šanse za opstanak gnezda minimalne. 

Šta u slučaju povrede?

U slučaju da se nesreća ipak dogodi i životnja dođe pod kosilicu i bude povređena, javite se lovočuvaru. Ako je moguće, odnesite je u veterinarsku ambulantu da joj tamo saniraju povrede. 

Nažalost, takve životinje obično uginu pa je najbolja mera oprez da do toga ne dođe. 

Foto: Depositphotos/zhaaks/brm1949


Tagovi

Lane u travi Ljudski miris Povređeno mladunče Mladunče u travi Košenje travnjaka Gnezdo na pašnjaku


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.