Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 23.06.2022. 17:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Krenula žetva pšenice u Zrenjaninu - prinos od 5 do 5,5 tona po hektaru

Mešetari daju 34 dinara sa navodno doplatom, ali to je sve neizvesno. Deo ću morati da prodam da se razdužim, a deo ću uskladištiti pa čekati, ističe zrenjaninski ratar Bojan Jovanović i dodaje da je u Mađarskoj i Rumuniji kilogram ovogodišnjeg roda 52 dinara.

Foto: zrenjaninski.com
  • 1.881
  • 135
  • 0

Kiša je na kratko prekinula žetvu pšenice koja je počela ovih dana. Ratari se ne sekiraju, kiša je došla u poslednji čas za kukuruz i suncokret, a za žetvu će biti vremena, piše Zrenjaninski portal.

Bojan Jovanović počeo je žetvu i kombajnom je požnjeo deo od 60 hektara, koliko je kod njega pod žitom ove godine.

"Prinos je ispod proseka, od pet do 5,5 tona po hektaru. Suša je uzela danak kod prinosa, ali je zato donela dobar kvalitet. Dobar je hektolitar i dobri su proteini", kaže Jovanović za ovaj medij.

"Od 42, 3 dinara nema ništa"

Ono što nije dobro jeste da se otkupna cena ovogodišnjeg roda još nije formirala.

"Zabrana izvoza pšenice dovela je do toga da od obećanih i očekivanih 42,43 dinara za kilogram pšenice nema ni govora. Mešetari daju 34 dinara sa navodno doplatom, ali to je sve neizvesno. Deo ću morati da prodam da se razdužim, a deo ću uskladištiti pa čekati", ističe ovaj zrenjaninski ratar i dodaje da je u Mađarskoj i Rumuniji kilogram ovogodišnjeg roda 52 dinara.

Usred blokade poljoprivrednici Braničeva dobili termin kod Vučića

Podsetimo, zbog nepoznate otkupne cene pšenice i naznaka da će biti mnogo niža od prihvatljive ratari Braničevskog okruga protestovali su u Požarevcu, a ratari Južnobanatskog okruga tražili cenu od 50 dinara.

Poslednja vest je da su ratari Braničeva dobili termin za sastanak kod predsednika Republike za pregovore o ceni ove trenutno najbitnije ratarske kulture. 


Tagovi

Žetva pšenice Cena pšenice Protesti Otkupljivači Bojan Jovanović


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...