Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopštenje
  • 16.06.2022. 10:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Dolovo, Pančevo

Ratari Južnog Banata: Pšenica 50 dinara, smeniti ministra poljoprivrede

Udruženje "Pančevački Ratari", asocijacija "Agrarni forum" iz Pančeva i udruženje "Građanska neposlušnost" iz Dolova traže da se uvedu zaštitne - garantovane otkupne cene za robne rezerve, slobodan izvoz žitarica i 200 evra podsticaja po hektaru.

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 17.428
  • 6.052
  • 2

Udruženje "Pančevački Ratari", asocijacija "Agrarni forum" iz Pančeva i udruženje "Građanska neposlušnost" iz Dolova uputili su saopštenje u kom navode da podržavaju protest poljoprivrednika iz Stiga i traže od države, odnosno nadležnih da ih prime na razgovor.

Zahtevaju da država:

  • konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo što podrazumeva određivanje svake proizvodne godine zaštitne - garantovane otkupne cene za državne robne rezerve - 10 odsto roda:

- otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara kilogram jer su imputi porasli za 20 - 300 odsto i time znatno poskupeli proizvodne troškove (cena koštanja je značajno veća);

  • država koja je sama prihvatila da uđe u pravcu evropskih integracija mora da se ponaša kao članice Evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod. U kapitalističkom sistemu slobodno tržište roba, kapitala i drugo su sinonim bez čega ne bi opstao kapitalistički sistem - društvo;
  • u cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima - država mora vratiti osnovne podsticaje, subvencije po hektaru (kao u EU) u iznosu od 200 evra, jer se ovako više ne može izdržati!

"Imamo nestručnog ministra"

U svom saopštenju još ističu da "ovaj štetočinski režim, koji zastupa državu sada ima priliku da za obezbeđenje Državnih robnih rezervi otkupi najmanje 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno 10 odsto roda pšenice", pošto predviđaju da će ovogodišnji rod pšenice biti oko dva miliona tona. 

"Pošto ovu lekciju je vrh naše države propustio na predavanjima - možda i zato što imamo nestručnog ministra poljoprivrede koji čak nema ni sopstveni Savet, kao njegovi prethodnici, i nema nikakvu komunikaciju sa udruženjima i asocijacijama poljoprivrednika - proizvođača, a ne raznoraznih trgovaca i 'mutivoda' koji se lažno predstavljaju", navode i smatraju da ovakav čovek "ne bi smeo u budućnosti da vodi našu poljoprivredu i treba da bude smenjen sa položaja, kad već nije podneo ostavku posle brojnih javno izrečenih laži i prevara koje su naveli u proglasu 2018 godine".


Tagovi

Ratari Južni Banat Zagarantovane cene Cena pšenice Subvencije po hektaru Ministar poljoprivrede Zabrana izvoza Robne rezerve


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pita od bundeve sa domaćim, vučenim korama je najlepša poslastica koju možete napraviti u ovim prohladnim jesenjim danima!