Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 05.10.2022. 13:30

Kukuruz na poljima zaražen gljivama - ne koristiti za ishranu stoke

Proizvodnu 2022. godinu, obeležile su ekstremno visoke temperature sa nedovoljnom količinom padavina, te možemo reći da je ova proizvoda godina bila nepovoljna za razvoj kukuruza.

Foto: PIS Srbija
  • 272
  • 79
  • 0

Na području delovanja RC Niš izvršen je zdravstveni pregled klipova merkantilnog kukuruza pred berbu ranih grupa zrenja na 10 parcela, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom klipova je uočeno prisustvo simptoma infekcije gljivama Fusarium spp., Penicillium spp., Aspergillus spp. i Cladosporium spp., kao i oštećenja od insekata i to od kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) i kukuruzne sovice (Helicoverpa armigera).

Na pregledanim parcelama dominantno je prisustvo gljiva Fusarium spp. i Cladosporium spp., kao i štete od insekata. Slično do isto stanje primećeno je u oblastima Pirota, Leskovca i Kikinde. Takođe, pregledani su i klipovi kukuruza kasnijih grupa zrenja sa istim zaključkom.

Odbaciti zaražene klipove

Kako je na pojedinim parcelama uočeno prisustvo klipova sa simptomima infekcije gljivama iz rodova Fusarium, Aspergillus i Penicillium, koje u specifičnim uslovima imaju sposobnost sinteze mikotoksina, preporuka je da se jako zaraženi klipovi pri skladištenju odbace i ne koriste za ishranu stoke.

Proizvodnu 2022. godinu, obeležile su ekstremno visoke temperature sa nedovoljnom količinom padavina, te možemo reći da je ova proizvoda godina bila nepovoljna za razvoj kukuruza.

Podsetimo, retki su proizvođači koji će ostvariti bolje prinose kod kukuruza kao jare biljne sorte. Do sada na pobranim vojvođanskim njivama, ostvaren je prosečan prinos od preko šest tona po hektaru i ukupna proizvodnja žutog zrna od preko šest miliona tona. Za podmirenje domaćih potreba potrebno je oko 4,5 miliona tona.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Mikotoksini na kukuruzu Kukuruzni plamenac Kukuruzna sovica Fuzarijum kukuruza Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...