Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 14.04.2022. 16:00

Kvote za izvoz 350.000 tona pšenice i kukuruza, bez carine na uvoz?

Na sastanku predstavnika "Žita Srbije" sa predsednicom vlade načelno je dogovoreno da se odrede mesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 990
  • 115
  • 0

Direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je Tanjugu da je na sastanku predstavnika ove asocijacije sa premijerkom Anom Brnabić u sredu (13.4.) načelno dogovoreno da se odobre kvote za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, a da se dozvoli neograničeni izvoz brašna.

"Na sastanku predstavnika "Žita Srbije" sa predsednicom vlade i predstavnicima njenog kabineta i kabineta ministra poljoprivrede juče je načelno dogovoreno da se odrede mesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane pre 9. marta ove godine. Dogovoreno je i puštanje u slobodan izvoz pšeničnog brašna i prekrupe, kao i griza od kukuruza", rekla je Savovićeva.

Velike zalihe brašna, zaustavlja se proizvodnja - moguć izvoz u susedne zemlje?

Dodala je da su predstavnici "Žita Srbije" tražili da se dozvoli izvoz svih količina rafinisanog i nerafinisanog sucokretovog ulja koje su ugovorene do 9. marta, ali je ostalo da kvote odredi Ministarstvo poljoprivrede prema ugovorima koje uljari dostave preko svog udruženja.

Ukidanje carine na uvoz pšenice i kukuruza

Savovićeva je navela, dalje prenosi RTV, da je jedan od zaključaka da se ukine carina na uvoz pšenice i kukuruza.

"Detalji treba da budu dogovoreni na sledećem sastanku koji će biti organizovan u istom sastavu sledeće srede, kako bi narednog četvrtka predlog bio na sednici vlade. Nakon revidiranja bilansa, 15. maja će biti održan nov sastanak na kome ćemo razmatrati dalje korake za narednih mesec dana, uključujući i trgovanje novim rodom", rekla je Savovićeva.


Tagovi

Zabrana izvoza Sunčica Savović Uvoz Pšenica i kukuruz Kvote za izvoz Izvoz brašna


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...