Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitni bauljar
  • 11.11.2023. 12:00

Larvi žitnog bauljara pogoduje duga i topla jesen

Larve se intenzivno hrane na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa, a pri temperaturama ispod tri do pet stepeni prestaju sa ishranom.

Foto: PIS Vojvodina
  • 169
  • 26
  • 0

Žitni bauljar predstavlja jednu od vrlo značajnih štetočina, a poznat je po tome da napada strna žita kao što su pšenica, ječam, raž, ovas i tritikale. Odrasli insekt je crne boje sa leđne strane i tamno smeđe sa trbušne, veličine oko 15 mm. Larva je bledožućkaste boje, ima izduženo, spljošteno telo sa tamnim segmentima na leđima. Larva ima III larvena uzrasta.

Ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu larve, a početkom maja one završavaju svoje razviće. Imago se, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Smederevo Nikola Trikić, pojavljuje u vreme mlečno voštane zrelosti strnih žita, posle se povlače u zemlju gde provode letnju dijapauzu. Tokom avgusta imago napušta letnju dijapauzu, hrani se, kopulira i počinje sa polaganjem jaja.

"Nakon dve nedelje pile se larve, hrane se tokom jeseni i prezimljavaju u I ili II uzrastu. Za larve je pogodna duga i topla jesen. Ova vrsta pravi oštećenja u stadijumu imaga i larve. Imago pravi štete u periodu od mlečne zrelosti do žetve, a larva od septembra do kraja aprila", kaže ovaj savetodavac i dodaje da se larve prvenstveno hrane noću, lišće mladog žita iskidaju, pojedu meke delove, a žilice ostaju sklupčane.

Hrane se prvenstveno noću

Podsetimo, jedna larva u pojedinim uzrastima pojede lišća: 6 cm² u prvom, 26 cm² u drugom i čitavih 67cm² u trećem stadijumu.

Tokom noći izlaze na površinu

U slučaju jačeg napada čitave biljke se suše i ostaju zakržljale. Larve se intenzivno hrane na temperaturama iznad 10 stepeni Celzijusa, a pri temperaturama ispod tri do pet stepeni prestaju sa ishranom.

"Larve buše vertikalni hodnik dubine do 40 cm u kome provode veći deo vremena. Tokom noći, izlaze na površinu, uvlače i uništavaju oskudnu lisnu masu i od oštećenog lišća ostaje samo suva zgužvana nervatura. Ishranu i razviće nastavljaju u proleće do maja, kada se larve povlače u zemljište gde se na dubini od 15 do 20 cm pretvaraju u lutke", kaže stručnjak.

Kada i kako obaviti tretman?

Brojnost imaga nakon izlaska iz dijapauze može se utvrditi primenom baliranih snopova slame. Brojnost se kontroliše posle nedelju dana. Ukoliko se, ispod jedne bale nađe preko tri-četiri imaga, u jesen se očekuju štete od larvi.

"Prskanje useva se preporučuje čim se nakon nicanja ozimih strnih žita utvrdi u proseku pet do šest napadnutih biljaka po metru kvadratnom. Tretman obaviti u ranim večernjim ili jutarnjim satima, jer larve tad izlaze na površinu zemljišta da se hrane", savetuje Trikić i dodaje da za ovaj tretman treba da se koristi insekticid na bazi aktivne materije cipermetrina ili deltametrina.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Žitni bauljar Nikola Trikić Larve bauljara Strna žita Štete od larvi Tretiranje insekticidima


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612