Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerkina buba
  • 08.05.2023. 12:00

Lucerkina buba - umanjuje prinos i do 50 odsto: Kako je suzbiti?

Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može biti 30 do 50 odsto, a šteta se ogleda i u opadanju kvaliteta lucerke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 672
  • 37
  • 0

Najznačajnija i najčešća štetočina koja napada lucerku jeste lucerkina buba (Phytodecta fornicata). Ova štetočina napada samo lucerku, ima jednu generaciju godišnje i može bitno da utiče na kvalitet i prinos ove biljke, naročito u ovoj godini kada je došlo do njenog prenamnožavanja. Ženka polaže jaja u toku aprila i maja na donje lišće.

Embrionalno razviće traje od šest do devet dana, a stadijum larve oko 15 dana, kada se povlače u zemljište u stadijum lutke na osam do 14 dana. Novi odrasli insekti pojavljuju se sredinom juna, hrane se dve do tri nedelje i potom se povlače u zemljište radi prezimljavanja.

Umanjuje prinos i do 50 odsto

Prilikom ishrane odrasli mogu da unište preko 100 listova ove kulture. Larve su zbog svoje brojnosti još štetnije. Kada se masovno jave biljke mogu potpuno ostati bez lišća. Neuništeni deo biljaka zaprljaju svojim izmetom, a stoka tu hranu nerado jede. Najveće štete su pred prvi otkos, a zatim pred drugi. 

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Larve su još štetnije, one ogole stabljike ili zagađuju izmetom preostalo lišće, te onda ova biljka postaje neukusna čak i kao stočna hrana. Smanjenje prinosa zelene mase prvog otkosa može da bude 30 do 50 odsto, a šteta se ogleda i u opadanju kvaliteta lucerke, gubitkom njene hranljive vrednosti za 13 do 50 odsto.

Pojavljuje se rano u proleće

Odrasli imaju duguljasto-ovalno crvenkasto telo sa crnim tačkama (osam mrlja na pokriocima, a na vratnom štitu dve). Dužine su šest do sedam milimetara. Larve su vretenaste, prljavobele, pokrivene tamnim bradavicama sa dlačicama, veličine do 10 mm. Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Odrasla jedinka prezimljava u zemljištu lucerišta (pet do 25 cm). Pojavljuje se rano u proleće i odmah dopunski hrani mladim lišćem.

Pojavljuje se rano u proleće i odmah dopunski hrani mladim lišćem

Štetočina se počinje pratiti u martu kada temperature u gornjim slojevima zemljišta tokom nekoliko dana iznose 10 - 12 stepeni Celzijusa. Tada se obavlja pregled površine zemljišta, biljnih ostataka i lucerke primenom 10 do 20 proba veličine 0,25 m² (50 x 50 cm). Kritičan broj u vreme početnog razvoja izdanaka je pet odraslih po metru kvadratnom, dvostruka gustina pri jednom do tri lista, a četvorostruka sa visinom izdanaka pet do 10 cm.

Hemijski tretman - odmah posle prvog otkosa?

Kod razvijenog useva kada se pred prvi otkos u proseku na 10 košenja hvataljkom ukupno ulovi barem 30 odraslih ili 60 larvi tada se preporučuje tretiranje strnjike nakon izvedenog prvog otkosa. Koriste se preparati na bazi cipermetrina, deltametrina, acetamiprida, lambda cihalotrina i slični. Obavezan je dodatak okvašivača. Ukoliko se ne uradi prvi tretman, nego se lucerka pokosi ranije, ili ako se napad primeti u toku prvog košenja, obavezno je izvršiti hemijski tretman odmah nakon prvog otkosa, kao što je navedeno i veoma bitno.

Sačuvati kvalitet i prinos prvog, ali i drugog otkosa je najvažniji zadatak u planu njene zaštite. U proleće, kada ova biljka počinje intenzivno da raste, obilazak polja i praćenje pojave lucerkine bube je obavezno. Ukoliko se primete odrasli primerci, ne treba čekati, već delovati dok nije kasno. Ukoliko je vreme za košenje već blizu, treba je pokositi što pre.

Ako se na kosidbu još malo čeka, potrebno je odmah uraditi hemijski tretman, pri čemu bi trebalo voditi računa o karenci preparata. Obično je to najmanje dve nedelje pre planirane kosidbe i to u zavisnosti od preparata koji koristimo.


Tagovi

Lucerkina buba Ciklus razvoja Štetnost Kritičan broj Suzbijanje Smenjenje prinosa Hemijski tretman Phytodecta fornicata


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)