Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini mikroskop
  • 16.03.2020. 15:00

Mini mikroskop detektuje bolesti i štetočine na usevima i otkriva da li im nedostaje neki mineral

Mikroskop se može instalirati na svim mobilnim telefonima, a radi na principu da se slika više fotografija biljke ili ploda i onda on analizira stanje, pojašnjavaju u Startup kompaniji GoMikro.

Foto: Facebook/ GoMicro
  • 441
  • 65
  • 0

Dijagnostikovanje štetočina i biljnih bolesti u hortikulturi uskoro bi moglo biti mnogo jednostavnije, zahvaljujući novom rešenju, mini mikroskopu.

Startup kompanija GoMikro (GoMicro) sa sedištem u Adelaidu na konferenciji održanoj u u Melburnu predstavila je svoj mini mikroskop AI. Izvršni direktor Sivam Kriš je rekao kako mikroskopi prvobitno nisu bili namenjeni poljoprivredi nego deci u školama za razne oglede, ali daljim istraživanjem otkrivena je njegova dodatna vrednost pa kompanija smatra kako će doneti veliki uspeh ovom sektoru, piše freshplaza.

Čačani vole nove tehnologije u poljoprivredi

"Na ovu smo mogućnost naišli slučajno. Razvijali smo tehnologiju koja je trebala biti namenjena deci u školi, ali ubrzo smo otkrili kako je odlična i za primenu u nekim drugim područjima kao što je to poljoprivreda. Aplikaciju smo instalirali farmerima po južnoj Australiji koji su se konstantno žalili na štetočine i bolesti koje napadaju njihove useve. Kada su se pokazali efikasniji na žitaricama, testirali smo ih i na voću i povrću te postigli jako dobre rezultate", objašnjava Kriš.

Može da analizira i namirnice koje imamo kod kuće

AL se može koristiti za štetočine, bolesti lišća, ali se može i videti nedostaje li biljci neki mineral. "Mikroskop se može instalirati na svim mobitelima, a radi na principu da se uslika više fotografija biljke ili ploda i onda on analizira stanje. Za bolje fotografije može se koristiti jednolično studijsko osvetljenje“, rekao je Kriš i dodao kako radi s 95-98 odsto tačnosti. Ističe kako je puno efikasniji jer se njime odmah na polju otkriva štetočina ili bolest dok u laboratoriju analiza traje puno duže.

Radi s 95-98 odsto tačnosti i efikasniji je jer se bolest i štetočina detektuju odmah na polju dok u laboratoriju to traje nešto duže.

Jedan od novijih istraživačkih projekata uključivao je treniranje AI sistemu u korišćenju proizvoda i namirnica koje imamo kod kuće. "Al može otkriti, npr. jeste li bananu držali van na toplom ili u hladnjaku. Isto tako možete proveriti i kvalitet ostalog voća što na kraju može pomoći i marketima u istraživanju proizvoda koje prodaju“, kaže Kriš.

Go Mikro namerava nastaviti s izgradnjom baze podataka za štetočine i bolesti koje postoje u hortikulturi, a radiće se i na tome da Al otkrije i razlike u kulturama. "Želeli bismo da svi farmeri imaju koristi od toga, jer im to omogućuje sposobnost samootkrivanja“, zaključio je Kriš.


Tagovi

Štetočine Bolesti Mini mikroskop Al GoMicro Mobilna aplikacija Namirnice


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)