Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Restitucija
  • 24.11.2018. 08:30

Mreža za restituciju traži ozakonjenje supstitucije

Mreža za restituciju u Srbiji podnela je inicijativu Vladi za ozakonjenje supstitucije, kako bi se makar naturalna restitucija privela kraju.

Foto: Bigstock / FreeProd
  • 363
  • 12
  • 0

Inicijativu Vladi da se okonča postupak izmena Zakona o restituciji, tako što će se ozakoniti supstitucija, odnosno zamenska restitucija, za sve vrste zemljišta - oranice, šume i građevinske parcele, podnela je Mreža za restituciju u Srbiji. Smatraju da bi restitucija, makar naturalna, tako konačno mogla da se privodi kraju.

Bar još 100.000 hektara čeka na povraćaj

Kako je predvidela Agencije za restituciju, povraćaj imovine u naturi trebalo je da bude gotov sledeće godine, eventualno 2020. godine. Isplata obveznica trebalo je da počne u decembru ove godine. Ipak, od toga nema ništa, pišu Novosti. Od poljoprivrednih parcela za sada je vraćena tek trećina (oko 50.000 hektara), a bar još dva puta toliko čeka na povraćaj. Glavni problem je komasirano zemljište, za koje bivši vlasnici moraju da dostave tačne dokaze o parceli, da bi im bila data nazad.

Međutim, ovo je u praksi nemoguće, jer su prilikom komasacije poništene ranije parcelizacije i sada im se ne može ući u trag. Mreža za restitituciju insistira na zamenskoj restituciji da ova zemlja ne bi čekala na isplatu, za koju još nije određen ni koeficijent.

Zemljišta za vraćanje ima

Zemljišta za vraćanje ima, a to je dokazao i javni spisak koji je objavila Uprava za poljoprivredno zemljište nadležnog Ministarstva.

"Bez obzira na to što je Republička direkcija za imovinu popisala samo oko 35.000 hektara, Ministarstvo poljoprivrede je omogućilo uvid preko interneta u skoro 20 puta više državnog poljoprivrednog zemljišta. Na njemu ima 600.000 hektara oranica, a građani mogu videti i da li se one obrađuju, ima li nelegalne gradnje, koje su kulture zasejane i sl. Realno je uskoro očekivati i objavu više od 1.350.000 hektara državnog šumskog zemljišta", rekao je za Novosti Bogdan Veljković, predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" u okviru Mreže.

Geo Srbija - vidljivost parcela i kontrola subvencija

Država ima 1.000 puta više šuma nego što se traži, oko šest puta više oranica i oko 30 puta više građevinskog zemljišta, kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Najviše žalbi na odluke o vraćanju poljoprivrednog zemljišta

Najviše žalbi na rešenja Agencije za restituciju stiže na odluke o vraćanju poljoprivrednog zemljišta, rekao je direktor Agencije Strahinja Sekulić. Dodao je da je samo prošle godine Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ, odbacilo 600 žalbi. "Cilj žalbi je odugovlačenje povraćaja, da bi zemljište mogli da koriste zakupci po povlašćenim cenama", tvrdi Sekulić.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Zakon o restituciji Mreža za restituciju u Srbiji Supstiticija Oranice Šume Komasacija Žalbe Bogdan Veljković Mile Antić Strahinja Sekulić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.