Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đubrenje suncokreta
  • 13.01.2024. 10:00

Na šta treba obratiti pažnju kod đubrenja suncokreta?

Posebno treba obratiti pažnju na pravilno izbalansiranu količinu azotnih đubriva jer i nedostatak i suvišak ovog elementa utiče negativno na prinos kako sa aspekta kvantiteta, tako i kvaliteta.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 955
  • 115
  • 0

Mineralna ishrana suncokreta zahteva velike količine đubriva jer ova vrsta stvara veliku količinu organske materije. Hraniva iz đubriva, kako kaže savetodavac za ratarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini Aleksandar Ilić, suncokret najviše ugrađuje u svoje vegetativne delove - 80 odsto, a preostali deo za formiranje zrna.

"Kao i kod drugih kultura potrebno je pravilno izbalansirati potrebe u đubrenju. Dinamika osnovnih makroelemenata je da se azot usvaja ravnomerno tokom cele vegetacije, fosfor se 70 odsto usvoji do cvetanja, a preostali deo posle ove faze, dok se kalijum usvoji gotovo u punoj količini do cvetanja", kaže ovaj savetodavac i dodaje da su potrebe za hranljivim materijama najveće u fazama najintezivnijeg porasta, tj. u periodu od butonizacije do cvetanja.

Potrebno je znati da je za formiranje jedne tone odgovarajućeg prinosa i vegetativne mase potrebno 40 do 45 kg azota, 16 do 18 kg fosfora i oko 80 do 100 kg kalijuma.

Uzorkovanje zemljišta i važnost N-min metoda!

"Količine mineralnih đubriva koje je potrebno primeniti obavezno bazirati na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta, odnosno kontrole plodnosti i određivanja sadržaja lakopristupačnog fosfora i kalijuma, a za određivanje potrebne količine azota koristiti N min metodu. Tehnologija đubrenja podrazumeva primenu dve trećine ili celokupnih količina fosfora i kalijuma u jesen sa jednom trećinom azota", navodi stručnjak i dodaje da se ostatak elemenata unosi sa predsetvenom pripremom.

Pravilno izbalansirati azotna đubriva

Navodi da posebno treba obratiti pažnju na pravilno izbalansiranu količinu azotnih đubriva jer i nedostatak i suvišak ovog elementa utiče negativno na prinos kako sa aspekta kvantiteta, tako i kvaliteta.

"Suncokret spada u kaliofilne biljke, pa bi u tehnologiji proizvodnje trebalo uvesti neku od formulacija koje imaju izraženiji udeo kalijuma. Na zemljištima gde se javlja manjak fosfora u tehnologiji proizvodnje primeniti mineralna đubriva koja imaju izražen sadržaj fosfora", rekao je Ilić.

Podsetimo, da je brojnim ogledima utvrđeno povoljno dejstvo folijarne primene bora kod suncokreta, koji se smatra biljkom indikatorom za bor. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mineralna ishrana suncokreta Đubrenje suncokreta Aleksandar Ilić Predsetvena priprema Azotna đubriva Đubrenje kalijumom N min metoda Đubrenje fosforom


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva