Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šećera
  • 05.03.2023. 15:00

Najslabija setva šećerne repe unazad 14 godina - čega se boje u Francuskoj?

Suša, bolesti i presuda Suda EU su rezultirale manjim setvenim površinama. Zabrinuti su i proizvođači i prerađivači. Da li će biti dovoljno šećera?

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 209
  • 64
  • 0

U Francuskoj će se površine pod šećernom repom smanjiti na najniži nivo u poslednjih 14 godina, izveštava Reuters. Uprkos visokim cenama, poljoprivrednici se ne odlučuju za ovu proizvodnju zbog potencijalne štete na usevima zbog ograničenja pesticida.

Prema količini kupljenog semena, u 2023. će, u odnosu na prethodnu godinu, zasejati manje šest do sedam odsto, rekao je generalni direktor CGB-a Nikolas Riland. Posejana je na 387.000 hektara, što je najniži nivo od 2009. godine. U 2022. zauzimala je 402.000 ha. Uglavnom se koristi za proizvodnju šećera i etanola.

Zabrinuti proizvođači i prerađivači

Uzgajivači su poslednjih godina imali loše prinose. Prošle je rod umanjen za sedam odsto zbog suše, dok je dve godine pad iznosio 30 odsto zbog pojave žutice šećerne repe i suše. Velika nesigurnost oko proizvodnje dodatno je povećana odlukom Suda Evropske unije koji je poništio ranije donetu odluku francuske Vlade da dozvoli još jednu godinu korišćenja zabranjenih insekticida.

Sud je donijet: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema odstupanja!

Riland je naveo da su mnogi ratari kupili seme šećerne repe pre presude EU. Zbog straha od pada proizvodnje francuska grupa proizvođača šećera "Cristal Union" podigla je svoju cenu za ovogodišnji otkup nakon presude.

Manjak od 30.000 hektara može imati uticaj na proizvodnju.

Cene šećera rastu

Istovremeno su poslednjih meseci cene šećera u Evropi dostigle rekordne vrednosti. Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je u decembru za tonu šećera trebalo izdvojiti 655 evra, što je za 56 odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana.


Tagovi

Francuska Šećer Zabrana pesticida Manjak šećera Otkupna cena Setva šećerne repe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.