Žetva ozimog ječma očekuje se od 15. juna. Uslovi za početak žetve su prestanak obilnih kiša i stabilizovanje klime i vremenskih uslova.
Sa žetvom ozimog ječma trebalo bi da se počne 15. juna. Glavna žetva uslediće odmah nakon toga i to u periodu posle 20. juna. Po prognozama stručnjaka najmanji prinosi ječma biće u Banatu i to oko četiri tone po hektaru, dok će u Bačkoj i u Sremu količina tih prinosa doći i do osam tona.
Žuta patuljavost ječma, virus koji prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši
Žetva i kvalitet ječma posebno je bitan za pivare, jer je ječam jedan od ključnih faktora za kvalitet slada. Najveći proizvođač pivskog slada u našoj državi je Sladara "Soufflet Srbija" u Bačkoj Palanci. Samim tim, ova sladara otkupi najviše ječma. Na godišnjem nivou, otkupi 90 hiljada tona, a količina pivskog slada koju od toga proizvede iznosi 70 hiljada tona. Pivare u Srbiji koje otkupljuju najviše slada za proizvodnju piva su Apatinska pivara, Karlsberg i Hajneken. Ove tri pivare proizvedu oko 94 odsto piva u našoj zemlji.
Direktor "Soufflet Srbija" Borislav Aralica kaže za Dnevnik da ta sladara proizveden slad prodaje pivarama ne samo u Srbiji već i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.
"Godišnje s kooperantima, a preko organizatora proizvodnje odnosno zadruga, ugovaramo od 16 do 20 hiljada hektara pod ječmom. Čak 95 odsto čini ozimi ječam, a on se seje s jeseni i mnogo se bolje pokazao na ovim našim prostorima”, objašnjava Aralica.
"Svakodnevno iz eksternih silosa dovozimo od sedam do devet hiljada tona ječma mesečno na preradu u našu fabriku. Imamo 14 otkupnih mesta, fokusirali smo se na Vojvodinu, ali razmišljamo da otvorimo i jedno otkupno mesto u Plandištu u toku ovog leta”, kaže Aralica.
Osim što se ječam povezuje sa pivom i koristi se u njegovoj proizvodnji, on je takođe žitarica veoma bogata mineralima i vitaminima kao što su B vitamin, fosfor, selen, magnezijum itd. U odnosu na ostale semene proizvode, ječam ima najmanje masti i kalorija.
Cena ječma još uvek nije poznata, ali se očekuje da će do isplate doći početkom jula. Kilogram ozimog ječma prošle godine iznosio je 17,30 dinara, a jarog 19,50 dinara bez PDV-a. Jari ječam koristi se u ishrani stoke, dok se ozimi ječam zove i pivarski ječam.
Aralica kaže da će se cena znati tek u toku žetve jer je to, kako kaže, osetljiv posao. Cena će, podseća Dnevnik, biti poznata nakon što bude procenjen rod ječma u susednim zemljama i to u Rumuniji i Bugarskoj pre svega.
Suše i manjak padavina obeležile su početak vegetacije i to se negativno odrazilo na ječam, ali je vlažno vreme nastalo usled proteklih kiša i padavina uspelo da malo poboljša stanje ječma, objašnjavaju stručnjaci, naglašavajući da je dobro to što ječam stiže pre pšenice.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka