Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ozimog ječma
  • 13.06.2019. 08:00

Najviše osam tona ječma po hektaru u Vojvodini

Žetva ozimog ječma očekuje se od 15. juna. Uslovi za početak žetve su prestanak obilnih kiša i stabilizovanje klime i vremenskih uslova.

Foto: Bigstockphoto/sandramatic
  • 2.620
  • 60
  • 0

Sa žetvom ozimog ječma trebalo bi da se počne 15. juna.  Glavna žetva uslediće odmah nakon toga i to u periodu posle 20. juna. Po prognozama stručnjaka najmanji prinosi ječma biće u Banatu i to oko četiri tone po hektaru, dok će u Bačkoj i u Sremu količina tih prinosa doći i do osam tona.

Žuta patuljavost ječma, virus koji prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši

Žetva i kvalitet ječma posebno bitan za pivare

Žetva i kvalitet ječma posebno je bitan za pivare, jer je ječam jedan od ključnih faktora za kvalitet slada. Najveći proizvođač pivskog slada u našoj državi je Sladara "Soufflet Srbija" u Bačkoj Palanci. Samim tim, ova sladara otkupi najviše ječma. Na godišnjem nivou, otkupi 90 hiljada tona, a količina pivskog slada koju od toga proizvede iznosi 70 hiljada tona. Pivare u Srbiji koje otkupljuju najviše slada za proizvodnju piva su Apatinska pivara, Karlsberg i Hajneken. Ove tri pivare proizvedu oko 94 odsto piva u našoj zemlji. 

Pivski slad se izvozi i u susedne zemlje

Direktor "Soufflet Srbija" Borislav Aralica kaže za Dnevnik da ta sladara proizveden slad prodaje pivarama ne samo u Srbiji već i u Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

"Godišnje s kooperantima, a preko organizatora proizvodnje odnosno zadruga, ugovaramo od 16 do 20 hiljada hektara pod ječmom. Čak 95 odsto čini ozimi ječam, a on se seje s jeseni i mnogo se bolje pokazao na ovim našim prostorima”, objašnjava Aralica. 

"Svakodnevno iz eksternih silosa dovozimo od sedam do devet hiljada tona ječma mesečno na preradu u našu fabriku. Imamo 14 otkupnih mesta, fokusirali smo se na Vojvodinu, ali razmišljamo da otvorimo i jedno otkupno mesto u Plandištu u toku ovog leta”, kaže Aralica.

Osim što se ječam povezuje sa pivom i koristi se u njegovoj proizvodnji, on je takođe žitarica veoma bogata mineralima i vitaminima kao što su B vitamin, fosfor, selen, magnezijum itd. U odnosu na ostale semene proizvode, ječam ima najmanje masti i kalorija.

Svetla budućnost za proizvođače ječma?

Cena ječma još nije poznata 

Cena ječma još uvek nije poznata, ali se očekuje da će do isplate doći početkom jula. Kilogram ozimog ječma prošle godine iznosio je 17,30 dinara, a jarog 19,50 dinara bez PDV-a. Jari ječam koristi se u ishrani stoke, dok se ozimi ječam zove i pivarski ječam.

Aralica kaže da će se cena znati tek u toku žetve jer je to, kako kaže, osetljiv posao. Cena će, podseća Dnevnik, biti poznata nakon što bude procenjen rod ječma u susednim zemljama i to u Rumuniji i Bugarskoj pre svega.

Suše i manjak padavina obeležile su početak vegetacije  i to se negativno odrazilo na ječam, ali je vlažno vreme nastalo usled proteklih kiša i padavina uspelo da malo poboljša stanje ječma, objašnjavaju stručnjaci, naglašavajući da je dobro to što ječam stiže pre pšenice.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Vojislav Bursać Soufflet Srbija Apatinska pivara Karlsberg Hajneken Borislav Aralica Ječam


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.