Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 15.12.2023. 10:00

Negde setva još uvek traje: Kako će prezimeti ozimi usevi?

Velike temperaturne razlike ovih dana, promena visokih i niskih temperatura pa i snežnih padavina, imaće nepovoljnjog uticaja na useve gde je korišćena pšenica sa tavana, gde je primenjena slaba predsetvena priprema zemljišta, neadekvatna primena NPK mineralnih đubriva.

Foto: Željka Rački Kristić
  • 1.316
  • 124
  • 0

Poslednju dekadu novembra i prvu nedelju decembra obeležilo je promenljivo vreme sa temperaturama oko proseka za ovaj deo godine. U jutarnjim satima, pri površini zemljišta je bilo slabih do umerenih mrazeva koji nisu predstavljali veliku opasnost za tek nikle ozime useve gde su primenjene sve adekvatne agrotehničke mere, kao i dobro ukorenjavanje posejanih useva, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Vranje Nada Lazović - Đoković.

Međutim velike temperaturne razlike ovih dana, promena visokih i niskih temperatura pa i snežnih padavina, imaće nepovoljnjog uticaja na useve gde je korišćena pšenica sa tavana, gde je primenjena slaba predsetvena priprema zemljišta, neadekvatna primena NPK mineralnih đubriva, i ti usevi će od samog starta biti u problemu.

Nakon faze bokorenja stiče otpornost

U narednom periodu je poželjan izostanak većih temperaturnih kolebanja kako bi se proces kaljenja odnosno, oslobađanje viška vode odvijao bez problema. Sa postepenim padom temperature vazduha i prelaskom u fazu kaljenja ozimi usevi će biti spremniji i otporniji na pojavu jakih mrazeva u predstojećem zimskom mirovanju do početka vegetacije.

Da li će usevi biti spremni za zimu? (foto: M. Celing Celić)

Lazović - Đoković podseća da pšenica mora da prođe kroz određene faze rasta i razvoja, njoj odgovara niska temperatura i snežni pokrivač. Na samom početku nicanja, odgovaraju joj više temperature, s obzirom da niče kada nakupi toplotnu sumu 100-120 stepeni, i sve do početka faze bokorenja odgovaraju joj više temperature. Tek nakon faze bokorenja, pšenica postaje otpornija na ekstremno hladan period.

Zemljište nije moglo da se pripremi na vreme

Ove godine setva ozimih strnih žita je kasnila u Pčinskom okrugu i još uvek traje. Nije bilo moguće posejati ih u optimalnom roku zbog nepovoljnih vremenskih prilika, visokih temperatura i nedostatka padavina tokom oktobra meseca, odnosno nije se moglo pripremiti zemljište za setvu. Do sada je posejano nešto više od 60 odsto površina u pitanju su laka i peskovita zemljišta, dok se očekuje setva do kraja decembra jer dosta poljoprivrednika nije uspelo da spremi njive na težim i zbijenim zemljištima, a očekujemo da samo mali procenat površina neće biti posejan.

Da li je kasno sada posejati pšenicu?

Međutim, vremenski uslovi nisu odložili setvu samo kod nas. Probijanje optimalnog roka setve ozime pšenice u južnoj Evropi usledilo je zbog iznadprosečnih temperatura i nedostatka padavina, što je uz to dovelo i do problema klijanja i nicanja, posebno u istočnoj Španiji, južnoj Italiji, istočnoj Rumuniji i Bugarskoj.

Vizuelnim pregledom useva na oglednim poljima registrovano je prisustvo biljnih vaši (Aphididae) na malom procentu biljaka. Hladno vreme, sa temperaturama u minusu, uticaće na redukciju brojnosti ovih štetočina, ističe vranjski stručnjak.

U usevima ječma i ozime pšenice nije registrovano prisustvo bolesti. Prisustvo aktivnih rupa glodara uočeno je na većem broju obodnih delova posejanih parcela.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Setva ozimih useva Strna žita Nicanje pšenice Biljne vaši Glodari Nada Lazović Đoković Seme sa tavana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...