Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS Srbija
  • 15.12.2016. 16:00

Novi KWS istraživačko-razvojni centar

Otvoreni razvojno-istraživački centar veličine je 1.000 metara kvadratnih i prostire se na 1,5 hektara u industrijskoj zoni Stare Pazove.

  • 1.072
  • 111
  • 0

Na radost poljoprivrednih proizvođača ne samo u Sremu nego u čitavoj našoj zemlji, kompanija KWS je u Staroj Pazovi otvorila istraživačko-razvojni centar i postala prva inostrana kompanija u oblasti semenarstva koja ima potpun lanac stvaranja proizvoda u Srbiji.

U poslednje dve godine KWS je u svoje poslovanje u Srbiji ulozio preko 30 milona evra i zaposlio više od 130 radnika za obavljanje sezonskih i vansezonskih aktivnosti. Podsetimo, kompanija KWS poseduje doradni centar u Bečeju, a tek otvoreni istraživačko-razvojni centar veličine je 1.000 metara kvadratnih i prostire se na 1,5 hektar u industrijskoj zoni Stare Pazove. Treba istaći da je centar opremljen najmodernijom opremom za izvođenje mikro i makro ogleda kao i savremenom tehnologijom za pripremu i analizu dobijenih rezultata ogleda.

Deo opreme u straživačko-razvojnom centru u Staroj Pazovi

Hibridi, posebno kukuruza, koji stižu iz kompanije KWS su na području Srema do sada davali izuzetno dobre rezultate. Tolerantni su na sušu, dugo čuvaju zelenu boju i dobri su za smeštanje u čardake ili berbu u zrnu. Sve to je doprinelo da godinama zauzimaju vodeće mesto na sremskim njivama. Poljoprivrednici koji su ih samo jednom sejali na svojim njivama ostaju verni KWS-u. Jedan od takvih je i Jovica Petrović iz Buđanovaca. Kaže godinama je sejao KWS i planira da tako nastavi i dalje. "Do sada sam postizao veoma dobre prinose sa KWS-om. Među prvima sam u Buđanovcima sejao KWS i od tada je prošlo više od 10 godina. Niko me ne može ubediti da probam neki drugi hibrid", kaže Petrović.

Zaokružen ciklus rada na stvaranju novih hibrida

Sada će biti i bolje jer će se u novom istraživačko-razvojnom centru stvarati najbolji hibridi, lokalno adaptirani, visokoprinosni posebno u FAO grupama 400 i 500. Generalni direktor KWS Srbija Pavle Sklenar između ostalog rekao da je otvaranjem ovog centra zaokružen jedan potpuni ciklus rada na stvaranju hibrida adaptiranih za naše agroekološke uslove, a takođe je važan i za semensku proizvodnju. "Tačno ćemo znati proizvodnu vrednost roditeljskih komponenti naših hibrida i tako ćemo sa potpunim informacijama izaći pred poljoprivredne proizvođače sa proizvodom koji odlično poznajemo i koji je prilagođen za ove uslove", istakao je Sklenar.

Direktor istraživačko-razvojnog centra Bojan Drašković rekao je da je centar u Staroj Pazovi kruna uspešnog programa stvaranja novih hibrida. Da se od početka 2014. godine pa do danas u procesu registracije nalazi 15 novih hibrida, koji su novi i u Italiji, Hrvatskoj i Rumuniji. "Cilj svakog istraživanja je da stvorite lokalno adaptirane hibride, konkretno sada za Panonski region. Lokalno adaptiranje ne poznaje granice, a naš pravac razvoja je stvaranje hibrida iz FAO grupe 500 i 600 koje su i najzastupljeniji u ovom regionu", kaže Drašković.

Kompanija proverenog i u proizvodnji dokazanog kvaliteta

Kompanija KWS Srbija od juče je i zvanično na svetskoj mapi KWS istraživačko-razvojnih stanica, istakao je Rajner Lajpert, direktor istraživanja i razvoja KWS-a. "Za Srbiju mislim da je ovo investicija od velikog značaja. Zelimo da stvorimo najbolje hibride koji su adaptirani za ovo područje i da omogućimo poljoprivrednicima stabilne i dobre prinose", podvukao je Lajpert.

Podsetimo, kompanija KWS je osnovana davne 1856. godine u Nemačkoj. To je nezavisna, porodična firma koja posluje u više od 70 zemalja širom sveta i zapošljava 4.800 radnika. Uspeh kompanije KWS se temelji na više od 160 godina proverenog i u proizvodnji dokazanog kvaliteta. U Srbiji KWS posluje od 2003. godine sa portfolijom koga čine kukuruz, šećerna repa, suncokret, uljana repica, a sada i sirak, raž i slačica.

Za više informacija o svim hibridima, kontaktirajte kompaniju KWS Srbija na jedan od dole navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

KWS Srbija Razvojno-istraživački centar Stara Pazova Hibridi Kukuruz Proizvodnja Oprema Rezutati Istraživanja Značaj Kvalitet Pavle Sklenar Bojan Drašković Rajner Lajpert


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner

KWS Srbija d.o.o

Industrijska 5, 21220 Bečej, Srbija
tel: +381 21 215 61 04, e-mail: mykws.rs@kws.com web: http://www.kws.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.