Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 16.09.2023. 18:00

Odustali od veće proizvodnje šećera u Francuskoj - razlog je uvoz iz Ukrajine

Rat u Ukrajini uzrokovao je uvoz značajnih količina šećera u Evropsku uniju, što je izazvalo strah od viška.

Foto: Depositphotos/ paulgrecaud
  • 119
  • 11
  • 0

Proizvođač šećera "Saint Louis Sucre" (SLS), u vlasništvu nemačkog Suedzuckera, zatražio je od francuskih ratara da ne povećavaju proizvodnju repe 2024. kako bi izbegli pad cena usred jake konkurencije ukrajinskog šećera, objavio je Reuters na osnovu pisma u koji je imao uvid. 

Rekordne cene

Dakle, evropske cene dosegle su rekordne nivoe, znatno iznad onih na globalnim tržištima, zbog deficita ove robe u bloku, a što je posebno vezano uz pad proizvodnje u Francuskoj. Tamo su poljoprivrednici odustajali od uzgoja šećerne repe zbog loših berbi prošlih godina, na šta je uticala zabrana korišćenja određenih pesticida. 

Prvi put u sedam godina zabranili izvoz šećera

Ali rat u Ukrajini uzrokovao je uvoz značajnih količina šećera što je izazvalo strah od viška, kao što je bilo 2017. nakon što je Evropska unija ukinula proizvodne kvote, a to je dovelo do kolapsa cena.

Ukrajinski šećer remeti tržište

"Naša ambicija da povećamo površine je u suprotnosti s naporima EU da bude solidarna s Ukrajinom", stoji u pismu SLS-a od 6. septembra.

"Cilj nam je da obezbedimo da svaka tona šećera proizvedena u Francuskoj savršeno odgovara potražnji, bude cenjena na evropskom tržištu te omogući najbolji mogući prihod od repe", navode te očekuju od poljoprivrednika da količinu u 2024. zadrže na nivou iz 2023.

Uvoz šećera iz Ukrajine u EU porastao je na 390.000 tona između oktobra 2022. i jula 2023., u odnosu na 25.000 tona u istom razdoblju prethodne sezone, pokazuju podaci EU-a.

U "Suedzucker"-u navode da ukrajinski šećer, koji remeti tržište EU, treba izvoziti u treće zemlje, gde je potrebna hrana.

Repa u plodoredu

Francuski farmeri u procesu su odabira plodoreda za sledeću sezonu, setva uljane repice je već gotova, a pšenice bi trebalo početi kasnije ovog meseca.

Visoke cene šećera u vreme kada su cene žitarica pale, mogle bi da podstaknu poljoprivrednike da se u plodoredu odluče upravo za repu, kažu uzgajivači. Ali, površina pod tom kulturom tamo je ove godine pala na najniži nivo u 14 godina.

Moglo bi doći do pada cena 

Evropski šećer trgovao se po ceni od 915 evra po toni u julu 2023., pokazali su najnoviji podaci za EU , što je 57 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i dvostruko više od cene zabeležene u julu 2021.

"Moramo paziti da ne odemo u krajnost", rekao je za Rojters Frank Sander, predsednik francuskog sindikata proizvođača šećerne repe CGB, upozoravajući da bi povećanje površina moglo dovesti do pada cena u EU, čak 30 odsto, pogotovo jer postoje velike zalihe u Ukrajini.

Očekuje se da će se proizvodnjau EU oporaviti 2023./24. u odnosu na prethodnu sezonu, uglavnom zbog više useva u Poljskoj gde su poljoprivrednici, privučeni višim cenama, povećali zasejane površine.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o subvencionisanju proizvodnje šećerne repe. Proizvođači imaju pravo na 35.000 dinara do hektaru prijavljene i zasejane šećerne repe a najviše do 500 hektara za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru. 


Tagovi

Uzgoj šećerne repe Francuski šećer Ukrajinski šećer Pad proizvodnje Suedzucker Cena šećera Rekordne cene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?