Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj repe
  • 05.05.2023. 15:00

Šećerna repa neće moći da se uzgaja u mnogim područjima Evrope?

Poljoprivrednicima su hitno potrebne efikasne, primenjive i pristupačne alternative proizvodima za zaštitu bilja, inače će se lanci snabdevanja raspasti te na kraju dovesti do nestanka domaće proizvodnje, upozoravaju uzgajivači.

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 169
  • 77
  • 0

Uzgajivači šećerne repe u Evropskoj uniji su zbog planiranog smanjenja upotrebe pesticida pod sve većim pritiskom. Na ovakvu situaciju upozoravaju u Međunarodnoj konfederaciji evropskih proizvođača šećerne repe (CIBE) i Evropskom udruženju proizvođača šećera (CEFS) koji su protekle nedelje u Parlamentu raspravljali o predlogu Komisije za reviziju Uredbe o održivoj upotrebi proizvoda za zaštitu bilja (SUR). 

Ratari Bernard fon Vulerstorf i Giljaum Gandon iz Belgije i Francuske, upoznali su evparlamentarce s sprovođenjem i izazovima integrisanog upravljanja štetočinama(IPM). Usledila je rasprava za okruglim stolom sa Markusom Šoberom, direktorom Austrijskog udruženja uzgajivača šećerne repe i Maksom Šulmanom, poljoprivrednikom i potpredsednikom Radne grupe za semenarstvo u Copa-Cogeca.

Zavisnost od uvoza iz trećih zemalja

Pozvali su kreatore politika da realno sagledaju posledice koje bi trenutni predlog SUR-a imao na poljoprivredu EU-a, a posebno na proizvodnju šećera od ove ratarske kulture.

"Planovi smanjenja predloženih od strane Komisije imali bi značajan negativan učinak na domaću poljoprivredu, posebno na useve poput šećerne repe, jer bi doveli do premeštanja proizvodnje u treće zemlje", složio se zastupnik Parlamentu Aleksander Bernhuber dodajući da bi ovaj potez učinio EU sve više zavisnom od uvoza šećera iz inostranstva, što je zabrinjavajuće. 

"Pozivamo Evropsku komisiju da usvoji održiviju prehrambenu politiku. Očuvanje prehrambene sigurnosti u EU mora postati prioritet u zakonodavstvu EU", poručio je.

EU previše zavisi od uvoza: Mora postati samodovoljna u proizvodnji hrane

"Mi ne zagovaramo status kvo - životna sredina je važna za sve i treba je zaštititi. Međutim, poljoprivrednici moraju da budu u mogućnosti finansijski da prežive ovu tranziciju. Smanjenje prinosa predviđeno sprovođenjem ciljeva SUR-a smanjiće zaradu poljoprivrednika i dovesti do prestanka poslovanja", naglasio je fon Vulerstorf iz Belgije. 

Sve manji uzgoj u Francuskoj

Da smanjenje dostupnih sredstava za zaštitu bilja uništava ovu proizvodnju, istakao je Gandon iz Francuske. Kaže da su posledice već vidljive jer je 10 odsto tamošnjih ratara ove godine odlučilo da prestane uzgajati repu, posebno zbog nedostatka dostupnih neonikotinoida.

Poljoprivrednicima su hitno potrebne efikasne, primenjive i pristupačne alternative proizvodima za zaštitu bilja, inače će se lanci snabdevanja raspasti te na kraju dovesti do nestanka domaće proizvodnje.

"Potrebno je vreme da se prilagodimo novim tehnikama, na primer biološkim alternativama", poručio je Šulman. 

Markus Šuberl, direktor Austrijskog udruženja uzgajivača šećerne repe, upozorio je da će ovaj uzgoj postati neizvodljiv u mnogim područjima u Evropi ako se zabrane pojedine aktivne materije.

"Komisija mora da se odluči za poljoprivrednu politiku koja omogućava sigurnost snabdevanja za evropsko stanovništvo i omogućuje održivu proizvodnju domaćih prehrambenih proizvoda", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Uzgoj šećerne repe Manje površine IPM Zabrana pesticida Neonikotinoidi Uzgoj u Francuskoj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.