Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi kukuruza
  • 19.08.2020. 16:30
  • Pčinjski okrug

Oglednim poljem do pravog izbora hibrida kukuruza

Pravilan izbor adekvatnih sorti kukuruza za setvu može značajno da poveća prinos, dok pogrešan izbor zrna i te kako može da zakomplikuje ekonomičnost proizvodnje.

Foto: Gordana Nastić
  • 464
  • 150
  • 0

Table sa nazivima hibrida kukuruza postavljene ispred oglednih parcela zasejanih ovom kulturom vranjske Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Ribincu i Korbevcu, nadomak Vranja i Vranjske Banje, ovih dana privukle su pažnju mnogih poljoprivrednih proizvođača ovog kraja ali i onih koje je put naneo kroz Pčinjski okrug.

Većina njih je odmah zastala da izbliza pogleda kako su uspele zasađene sorte hibrida. Neki su zalazili i dublje u kukuruz i do detalja pregledali stabljike na kojima su visili pozamašni klipovi. Ovu priliku mnogi su iskoristili da sa prisutnim proizvođačima razmene svoja iskustva.

Prinosi neće biti manji od 20 tona po hektaru

Proizvođači dolaze da pogledaju i ogledno polje kukuruza Dejana Ivanovića iz sela Moštanice, nadomak Vranja, koje je podigao na površini od pola hektara, a na kome je zasejao oko dvadesetak srednje kasnih hibrida FAO grupe 500, 600 i 700. Zasejani kukuruz je toliko dobro poneo da prinosi sigurno neće biti manji od 20 tona po hektaru.

Ovo i ne treba da čudi ako se ima u vidu da je Ivanović primenio sve neophodne agrotehničke mere i pri tom pet puta polio ožednele biljke i to u trenutku kada je to biljkama trebalo.

Dejan Ivanović zasejao je hibride kukuruza grupe FAO 500, 600 i 700

"Bacio sam i pozamašne količine đubriva tako da je navodnjavanje bilo neophodno i u ovoj godini koja je obilovala padavinama. U jesen sam najpre njive nađubrio zgorelim pilećim stajnjakom u količini od 50 tona po hektaru i obavio duboko oranje, a u proleće i površinsku obradu podrivačem. U setvi koju sam obavio posle 20. aprila, primenio sam i osnovno đubrivo u količini od 300 kilograma po hektaru. Posle setve, a pre nicanja obavio sam i zaštitu protiv korova klasičnim zemljišnim herbicidima i još jednu korektivnu zaštitu kukuruza do formiranja petog lista", ističe Ivanović i kao rezultat svega toga sada ima kukuruz sa stabljikom dužine preko tri metra, a na kojima su već formirana dva klipa.

Inače, naš sagovornik već deset godina unazad podiže ogledno polje kukuruza na svom imanju i istovremeno obara rekorde u prinosu.

Pomoć u izboru

Iskustvo od pre par godina koje je stekao u proizvodnji kukuruza na oglednom polju koje je podigao na svom imanju i sada sa svojim meštanima deli Dragan Nakić, poljoprivredni proizvođač iz Rakovca kod Bujanovca. Nažalost njegovo ogledno polje pod kukuruzom je prošle godine uništila katastrofalna suša tako da nije mogao da proces proizvodnje zaokruži od setve do berbe.

IGC prognoza: Svet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

"Iskustvo koje imam u proizvodnji sa pojedinim NS, AS i ZP hibridima prenosim poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani da ih proizvode. U mom kraju dominiraju dve vrste poljoprivrednog zemljišta i zbog toga su ratari veoma zainteresovani da odaberu pravi hibrid za setvu. U tome im pomažem koliko mogu", kaže Nakić.

Pravi hibrid za prave prinose

Savetodavac za ratarstvo u vranjskoj Poljoprivredno svetodavnoj i stručnoj službi Nada Lazović - Đoković, ističe da prinosi u ratarstvu u velikoj meri zavise od izbora sortimenta koji se gaji, a kako bi poljoprivrednici bili što uspešniji, a njihova proizvodnja ekonomičnija Poljoprivredna služba već godinama postavlja oglede kojima ispituje sorte i hibride pogodne za domaće oranice i agroekološke uslove na ovim područjima.

"Pravilan izbor adekvatnih sorti ili hibrida za setvu može značajno da poveća prinose, dok pogrešan izbor zrna i te kako može da zakomplikuje ekonomičnost proizvodnje. Postavljanje poljskih ogleda je jedan od najboljih načina savetodavnog rada na terenu, s obzirom na to da su poljoprivrednici najsigurniji u ono u šta se lično uvere. Ovakav način edukacije poljoprivrednika u doba korone, kada su zabranjena okupljanja, veoma je efikasan, a još efikasniji je uz mogućnost organizovanja digitalnih Dana polja i objavljivanja rezultata, kako bi bili dostupni što većem broju korisnika", kaže vranjski savetodavac.

Vranjska Poljoprivredno savetodavna i stručna služba godinama već postavlja makro-sortne oglede na važnijim ratarskim kulturama poput pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice i soje. U proizvodnu sezonu 2019. i 2020. postavljeno je ukupno 10 sortnih ogleda i to tri ogleda strnih žita, dva kukuruza za zrno, jedan kukuruz za silažu i jedan ogled sa sojom uz učešće 10 semenskih kuća koje se mogu naći na tržištu, a ispitivana su i dejstva i efikasnost zaštitnih sredstava.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Ogledno polje Sorte kukuruza Dejan Ivanović FAO grupe Kukuruz Dragan Nakić Hibridi Nada Lazović Đoković


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.