Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod kukuruza
  • 08.08.2022. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Drljan, Bečej

Ove godine kukuruz valja jedino za silažu?

U atarima opštine Bečej, posebno u Drljanu, ovogodišnji rod kukuruza podbacio je za 50 odsto. Onaj ko nema stoku, biće u problemu jer neće znati šta da radi sa tim na njivi, kazala je poljoprivrednica iz Drljana Daliborka Popov.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 1.639
  • 487
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo Popov iz Drljana, nadomak Bečeja, decenijama unazad bavi se uzgojem stoke i ratarskom proizvodnjom. Od ove godine gazdinstvo je isključivo žensko, jer su nakon smrti Save Popova, posao preuzele njegova ćerka Daliborka i supruga Edita.

Na velikom porodičnom imanju trenutno se nalazi 37 teladi simentalaca, za čiju ishranu koriste deo ratarske proizvodnje. Na oko 130 jutara zemlje uzgajaju uljanu repicu, ječam, pšenicu, soju i suncokret.

Bolje će proći oni koji imaju stoku

Ova godina je izuzetno teška za poljoprivrednike i zbog suše i zbog cena, kaže Daliborka Popov.

"Ispada da su poljoprivrednici ti koji uvek kukaju, ali ova godina je zaista teška. Nema neke računice u onome što čovek uloži i što mu se na kraju vrati. Što se tiče ovogodišnjeg roda, pšenica je bila srednje žalosna. Ipak, mi konkretno ne možemo da se žalimo jer smo još i imali neki bolji prinos", kaže Popov i dodaje da je ista situacija sa uljanom repicom, dok su soja i kukuruz ove godine katastrofalni.

Gazdinstvo Popov ima 37 teladi simentalaca (foto: Z. Ljubojev)

"Moje viđenje je da smo mi, koji imamo stoku, u boljoj poziciji jer možemo da siliramo kukuruz, kojeg ove godine neće biti ili eventualno će ga biti veoma malo. Tako ćemo moći da ga, žargonski rečeno 'provučemo' kroz stoku i nahranimo je, mi smo zato i sejali kukuruz. Ali ko nema stoku, a ima nekoliko jutara ili hektara kukuruza taj je u problemu zato što jednostavno ljudi neće znati da rade sa tim što je na njivi, što se ne može nazvati kukuruzom."

Kukuruz je ove godine podbacio za 50 odsto, a u nekim predelima je taj procenat i veći, jer na kukuruzima nema čak ni metlica, kaže Popov.

Od najbliže benzinske stanice udaljeni 25 km

Naša sagovornica je uverena da je malo poljoprivrednika ove godine bilo u mogućnosti da za gotov novac isplati i kupi semensku robu, veštačko đubrivo, dok je nafta, kaže, posebna tema.

"Do sada smo mogli da poljoprivrednu naftu sipamo u kanistere po 60 litara jednom u 24 sata. Priča se nešto da će uskoro moći da se sipa samo u rezervoare. Udaljeni smo 25 kilometara od prve benzinske pumpe.

To nam predstavlja problem jer sve mašine moramo da vozimo u grad, da naspemo gorivo, što za veće traktore sa većim rezervoarom možda i nije problematično, ali oni sa malim traktorima će na pola puta do kuće ostati bez goriva", kaže bečejska poljoprivrednica i smatra da je to generalno na državnom nivou veliki problem.

Odložena otplata kredita za poljoprivrednike i plaćanje zakupa?

"Malo njih ima mogućnost da kupi tu skuplju naftu koja se ne izdaje preko poljoprivrednih kartica. U slučaju takvog scenarija vrlo je moguće da će mnogo njiva ostati neuzorano i prazno."

Čeka nas teže proleće

Gazdinstvo Popov završava poslove oko silaže, kako bi hrana za goveda bila spremna za naredni period. Nakon toga će, kaže naša sagovornica polako početi sa pripremama njive za uljanu repicu.

Ove godine kukuruz jedino za silažu 

Koliko teška jesen dolazi, mislim da će proleće biti još teže zato što će svi fondovi kod poljoprivrednika biti prazni, a tek onda treba uložiti i krenuti, posejati, ne znam kako će biti", iskrena je naša sagovornica.


Foto prilog


Tagovi

Daliborka popov Rod kukuruza Silaža Stočni fond Suša Sipanje goriva


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.